FBiH: Žrtve nasilja u porodici imat će podršku “osobe od povjerenja” u procesima

Vijesti 26. jan 202116:35 0 komentara
YouTube Screenshoot

Sa 67 glasova "za" i jednim "suzdržanim" zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Izmjenama se uvodi "osoba od povjerenja" koja može prisustvovati svim postupcima i radnjama u koje je uključena žrtva, a s ciljem njene zaštite.

Predstavnica Komisije za ljudska prava i slobode Predstavničkog doma PSFBiH Miomirka Mila Melank kazala je kako je ova izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici važana za žrtve, a da je osnovni razlog za njihovo donošenje unapređenje normativnih okvira u kojima je uređen postupak zaštite žrte nasilja.

“Specifičnost je našeg zakonodavnog uređenja koji se manifestuje da se procesuiranje počinioca krivičnog djela nasilja sprovodi prema odredbama Zakon o krivičnom postupku FBiH dok su mjere koje se mogu izreći nasilnoj osobi propisane Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici. Potreba osiguranja podrške žrtvi nameće se kao imeprativ imajući u vidu nedavnu eskalaciju ogromnog broja slučajeva silovanja nakon javne objave glumice Milene Radulović, znajući da u BiH svaka četvrta žena je žrtva nekog oblika nasilja, imajući u vidu značaj i našu dužnost da reagujemo, izražavajući solidarnost, empatiju i odgovornost prema žrtvama, potrebno je donijeti izmjene ovog zakona koje su i ranije predlagane”, kazala je Melank.

Zastupnica Alma Kratina podsjetila je kako su nevladine organizacije koje se bave zaštitom žena koje su žrtve nasilja prije dvije godine izradile nacrt novog zakona zajedno s ekspertima, da je u RS-u ovaj zakon puno bolje izrađen.

“Imamo izmjene zakona koji treba novi tekst i izmjene. Ovo neće riješiti veliki problem nasilja u porodici koji je povećan u uslovima u kojima mi živimo. Mislim da u narednom periodu, s obzirom što ova Vlada radi, ne možemo očekivati da će se to desiti. Borit ćemo se da novi zakon usklađen s Istanbulskom konvencijom dođe u parlamentarnu proceduru”, kazala je Kratina.

Danas je usvojen i zaključak Komisije za ljudska prava i slobode ovog doma PSFBiH kojim se traži da Ministarstvo pravde FBiH dostavi izmjene i dopune Kriivčnog zakona FbiH koje se tiču nasilja nad djecom i ženama u skladu s konvencijama, kao i Zaključak zastupnice Kenele Zuko kojim se traži izrada novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojim bi se obuhvatio cijeli sistem zaštite žrtava nasilja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!