“FDS je nekada punila budžet sa 10% novca, a sada je gase. Moramo je spasiti!”

Vijesti 14. feb 202218:31 > 18:34 3 komentara
N1

Fabrika duhana Sarajevo 31. marta ide u likvidaciju. Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine zasjedao je danas i donio zaključak kojim se traži da se hitno obustave sve aktivnosti na procesu likvidacije, da se svi akteri države uključe i naprave procjenu šta znači FDS kao strateška kompanije koja je u nekom vremenu punila 10 posto budžeta. Traži se i omogućavanje proizvodnje kako bi radnici radili u preradi i primarnoj industriji. Radnici i sindikalci kazali su kako je proces privatizacije pun nejasnoća i kako te radnje treba ispitati.

“Privatizacija FDS je bila loša. Vlada FBiH je prodala dionice po cijeni od 83 KM, a dva i po mjeseca ta dionica je otišla na 250 KM”, rekao je Almin Šutrović, sindikalni povjerenik FDS-a.

Istakao je kako je očekivao da će se ovo sve prije desiti.

“Sve je bilo jasno u kom smjeru ide od smrti Šefika Loje do danas.  Ja sam izašao iz FDS 2018., ali po informacijama oko 130-150 radnika je trenutno zaposleno. Nude im se jako dobre otpremnine da ne dižu frku oko sadašnjih dešavanja. Ali šta će biti s njima? Isto kao s nama 2018. godine – na biro“, kazao je.

Iz UO FDS kazali su kako su “zaposlenicima ponuđene otpremnine koje su dva do pet puta veće nego maksimalno propisane”.

“Uprkos maksimalnim naporima, majući u vidu negativne efekte akcizne politike na nivou BiH, daljni opstanak FDS nije moguć”, kazali su iz UO FDS.

Predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić kazao je kako direktora i UO preduzeća Sarajevo doo, nove firme koja je nastala nakon privatizacije FDS, treba pitati kako je nastao gubitak od 7,5 miliona KM.

“Ima puno nejasnoća u tranziciji FDS TD. Poslije se formira nova kompanija. Je li neki kapital ušao unutra ili samo osnivač? Simptomatično je da su neki prošle godine dobili dionicu, ali ne od kompanije koja se gasi već Tobaco Adria. Mi u sindikatu PPDUIT sumnjamo da ima određenih radnji za preispitati i zato smo energično stali da se spasi, ne samo 150 radnika, nego primarna proizvodnja”, rekao je Avdagić.

Prema informacijama Šutrovića, Aura se odavno proizvodi u Rumuniji, a Diva i Drina tvrdo pakovanje u Rovinju (Hrvatska). U FDS se samo proizvodilo meko pakovanje Drine, no, prema njegovim nepotvrđenim informacijama, i to pakovanje se više ne proizvodi u BiH.

“Fabrika duhana Sarajevo je nešto više od fabrike. Aktuelna Vlada je stavila ključ u bravu kada je prodala dionice. Ovo se nije smjelo desiti. Fabriku duhana Sarajevo moramo spasiti. Ona mora postojati, moramo je sačuvati. Ovo je kroz određenu proizvodnju, rušenje države”, poručio je Avdagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare