Federacija BiH čeka vakcine protiv korone, koja će prva stići

Vijesti 22. mar 202119:17 1 komentar

Do kreveta u bolnici teško je doći, do lijekova također, a vakcine protiv korona virusa i dalje su misaona imenica za većinu građana ove zemlje. U Federaciji kantonalni zavodi pripremaju protokole liječenja, a uskoro i online aplikacije za vakcinaciju. Ali vakcina još nema. Još uvijek se čeka na potpis ruske strane za intervetnu nabavku Sputnjika V u Federaciji BiH. Bez konkretnog datuma isporuke su i obećane donacije iz Slovenije i Turske. Ono što se zna je da bi u srijedu trebale stići vakcine Pfizer/Biontech i to preko COVAX-a. Objavljen je i način raspodjele među entitetima i Brčko distrikta.

Na snimke masovne imunizacije u Banjaluci, stanovnici drugog bh. entiteta još uvijek čekaju. Čeka se i na prvi kontigent od 100.000 doza ruske vakcine poručene interventno preko ponuđača Medimpexa, a do srijede će se sačekati i na vakcine poručene u okviru COVAX mehanizma. Poslije toga slijedi kontrola kvalitete i odobrenje Agencije za lijekove BiH, te distribucija.

Dostavljenih 23.400 doza biće raspodjeljeno: Republika Srpska 7.578 doza, Federacija BiH 15.210 doza i Brčko district 612 doza. Planove cjepljenja izradili su nadležni ograni entiteta i Brčko ditrikta.

Od 20 do 21 posto doza Pfizera očekuju u Kantonu Sarajevo na osnovu broja medicinskih radnika i korisnika socijalne zaštite u staračkim domovima, čijim korisnicima bi mogao pripasti dio ovih vakcina. Uskoro će izaći i sa planom i pozivom za vakcinaciju šire populacije. Više od 7.500 doza Pfizera u Republici Srpskoj biće isporučeno u skladište Instituta za javno zdravlje.

“Napravili smo pripreme unutar informacionog sistema i ove sedmice mi ćemo to finalizirati, da napravimo tu kombinaciju građana koji će se prijavljivati online ili putem svojih timova obiteljske medicine”, kaže Aida Pilav, Zavod za javno zdravstvo KS.

“Predviđena je vakcinacija starijih od 65 i onih osoba sa određenim hroničnim oboljenjem gdje se može primijeniti Pfizerova vakcina. I naravno dojilja, odnosno trudnica koje također mogu primiti Pfizerovu vakcinu i na taj način ćemo zakoružiti taj dio”, navodi Branislav Zeljković , Institut za javno zdravlje RS.

Za ovu sedmicu federalni premijer najavio je isporuku prvog kontigenta Sputnjik V vakcine poručenu interventnim uvozom preko kompanije Medimpex. Zbog kašnjenja u masovnoj imunizaciji ogorčeni su zdravstveni radnici.

“U ovom periodu kada nas je potrefila jedna svjetska kriza imamo i najlošiji sastav Vijeća ministara i Vlade FBIH od formiranja BiH kao neovisne države”, zaključuje Dragan Stevanović, specijalista interne medicine u penziji.

“Samo gubitnici okrivljuju nekog drugog i očekuju da neko drugi nešto uradi. Ja uvijek zastupam taj proaktivni pristup u bilo kojoj oblasti života, tako i ovo. Mislim da nismo smjeli čekati na vakcinaciju o okviru tog programa EU, morali smo i mi poduzeti neke aktivnosti”, poručuje Elmir Jahić, kardiologogom, direktorom Medical instituta “Bayer” iz Tuzle.

Uz AstraZenecu i Pfizer iz COVAX-a, uskoro se očekuju i kineske vakcine, najavljene kao donacija iz Turske. I te će vakcine prije distribucije na provjeru Agenciji za lijekove. Za drugu donaciju koja je najavljena iz Slovenije u MCP kao koordinatoru niko se još nije zvanično obratio. Iz ambasade Slovenije za N1 pojašnjavaju: Vakcine će u Bosnu i Hercegovinu neposredno dostaviti proizvođač AstraZeneca. Odmah nakon što bude poznat datum dostave od strane AstraZeneca, o tome će biti obaviješteni nadležni organi Bosne i Hercegovine. Kod nabavke ove vakcine još uvijek dolazi do kašnjenja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare