Federalni zastupnici protiv zabrane nabavke vakcina koje nemaju odobrenje EU

Vijesti 26. jan 202114:05 0 komentara
YouTube Screenshoot

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odbacili su danas inicijativu kojom se zabranjuje Vladi FBiH da nabavi vakcine koje nemaju odobrenje Evropske unije.

Riječ je o inicijativi zastupnika SDP-a Irfana Čengića.

“Premijer Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinizacije, Vlada FBiH ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine. Pozivam Vladu FBiH da poštuje vlastiti plan i brine se za zdravlje građana. Ukoliko Vlasti RS žele da koriste ruske i kineske vakcine neka ih koriste, ali ne smijemo se igrati sa životima i novcem građana FBiH. Na sjednici Parlamenta ću tražiti da zabranimo Vladi koju vodi Novalić da kupuje vakcine koje nisu odobrene od EU. Ovo nije prvi put da Vlada FBiH radi protiv interesa građana i naših strateških partnera u interesu Kine i Rusije, ali o tome ću posebno govoriti”, kazao je Čengiće uoči sjednice.

?Premijer Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinizacije, Vlada FBiH ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine….

Posted by Irfan Čengić on Friday, January 22, 2021

Za inicijativu glasala su 38 zastupnika, a 44 ih je bilo suzdržano.

U inicijativi se navodi: “Iz sredstava Budžeta FBiH za 2021. godinu Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva može nabavljati samo cjepivo protovi Covida-19, koje će se primijenjivati u FBiH, koje je registrirano u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili hitnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno upotrebe lijekova”.

Pomoćnik federlanog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako su u Kriznom štabu FBiH stava da vakcina mora biti odobrena ili od Evropske agencije za lijekove ili Agencija za lijekove BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!