Federalni zastupnici: Vlada da snosi krivičnu odgovornost za igranje sa životima

Vijesti 26. jan 202111:53 > 12:20 0 komentara
YouTube Screenshoot

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH raspravljaju o Informaciji Vlade FBiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa na privredu i zdravstvo u FBiH. Oštro su kritikovali Vladu kazavši kako brojevi nisu logični, kako kasne s nabavkom vakcine, nemaju jasan plan te upozoravaju da trebaju snositi "moralnu i krivičnu odgovornost za poigravanje sa našim životima".

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke, kazala je kako ova Informacija “pokušaj realativizacije koja nudi i jednu opasno lažnu sliku građanima FBiH o odgovoru na krizu”.

“Čitajući izvještaj dolazimo do alarmantnih podataka. BiH je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja nema nikakvu politiku ulaska u zemlju niti zahtjeve, prije svega PCR testa. Za novogodišnje praznike u BiH je ušlo 297.830 osoba, od čega je 149.608 stranih državljana koji nisu imali PCR test. U uvodu govorimo o registraciji novog soja virusa bez da znamo da li je on registrovan u BiH, a nevjerovatno bi bilo pretpostaviti da zemlja sa najnerestriktivnijim mjerama ulaska u istu, da ne pratimo te mehanizme, ne znamo ko ulazi, da li su zaražene i da li novi soj korona virusa kola BiH, odnosno FBiH”, kazala je Ćudić.

Istakla je kako “podaci za broj osoba na respiratorima i smrtnim ishodom su alarmanatni”.

“Broj o značajnom padu broja registrovanih osoba s Covid virusom, a i mamo značajan porast osoba na respiratorima i sa smrtnim ishodom od preko šest posto. HNK bilježi broj potvrđenih slučajeva i do 2,5 puta veći od prosjeka za FBiH. U vrhu smrtnostni smo u čitavoj Evropi. Šta radimo da odgovorimo – katastrofalno je ono što smo čuli”, kazala je Ćudić.

Citirala je predstavnicu Federalnog ministarstva zdravstva koja je predstavila izvještaj. Predstavnica je koristila rečenice “Da bismo spremno dočekali pregovore”, “Ističem ovom priliku sastanke koje smo održali da bismo ustanovili budući hodogram vakciancije”, “Ne samo BiH, već region i svijet suočava se s poremećnom dostupnošću vakicne” .

“Mi se ne suočavamo s poremećenom dostupnošću ve nikakvom dostupnošći i nepostojanjem bilo koje vakcine u BiH. Srbija je treća u Evropi a šesta u svijetu po broju vakcinisanih ljudi, a mi govorimo kako se mi s regionom suočavamo”, kazala je Ćudić.

Zlakto Ercegović, nezavisni zastupnik kazao je kako “epidemiološka situacija u FBiH neobjašnjivo dobra u posljednja dva mjeseca”.

“Ne bih rekao da je to rezultat mjera, nemam ni ja objašnjenja za to. Slažem se s kolegicom Ćudić da je u situaciji u kojoj je od početka 12. mjeseca pa tokom praznika u Evropi bio žestoki lockdown, a kod nas je bilo apsolutno otvoreno od granica do nargila barova itd. Ne vidim kako smo uspjeli postići ove sadašnje rezultate i nadam se da će to tako ostati”, rekao je Ercegović.

Albin Muslić, zastupnik SDP-a, kazao je kako se “radi stihijski bez konkretnog plana” te da u Informaciji nema podatka kada će doći prvi kontigent vakcina i kada će se početi s cijepljenjem starih, medicinskih radnika itd.

“Nema ni medijske kampanje o važnosti cijepljenja. Ova Informacija koju ćemo nažalost ‘primiti k znanju’ je samo informacija radi informacije, a da se ništa pozitivno neće dogoditi ni danas, ni sutra, bojim se ni u bližoj budućnosti”, kazao je Muslić.

Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke kazala je kako je “nedoopustivo to što je Vlada FBiH tek jučer dostavila Ministarstvu civilnih poslova BiH s iskazanim potrebama za direktnu nabavku vakcina”.

“Nakon višemjesečnog poigravanja s našim života ova Vlada treba snositi moralnu i krivičnu odgovornost što zbog potpunog odsustva ljudske, političke i svake druge odgovrnosti, tako i zbog kršenja osnovnog prava na život. Možda ćemo preživjeti svi ovaj virus, ali ovu neodgovornu Vladu dabogda”, kazala je Kuskunović.

I drugi zastupnici su kritikovali (ne)rad Vlade, kazavši kako nije blagovoremeno postupila u rješavanju ove krize i pomoći građanima s obzirom na broj smrtnih slučajeva od posljedica Covida. Naglasili su i kako kantoni različito pristupaju rješavanju ovog problema.

Mira Grgić kazala je kako se kantonima ne smij dopustiti da sami upravljaju pandemijom jer to rade na različite načine, a ispaštaju pacijenti, odnosno građani.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!