Feraget: Ne želim da mene prikopčaju na taj respirator kada dođem na KCUS

Vijesti 07. apr 202111:34 > 14:11 6 komentara

Gost Novog dana bio je advokat Ifet Feraget koji je za N1 govorio o korupciji u pravosuđu, a komentarisao je i jučer održane proteste u Sarajevu, kao i respiratore na KCUS-u, koji su ponovo dospjeli u žižu javnosti.

Feraget je za N1 ispričao da kada je kao advokat zastupao klijenta u jednom predmetu, sve to Ustavnog suda nije uspio da izdejstvuje ukidanje njegovog pritvora. Nakon što je promijenjen advokat, sam tužilac je zatražio ukidanje pritvora. Kako je naveo Feraget, to je jedan od predmeta koje vodi da sazna, kako je istakao, zašto je on loš advokat i zašto je taj koji ga je naslijedio dobio ukidanje pritvora.

Nije nam teško ukoliko zastupamo pravu stranu, a prava strana je uvijek istina. Advokati se moraju služiti časnim sredstvima u zastupanju klijenata. Moramo se boriti svi zajedno protiv korupcije u pravosuđu“, rekao je.

Kazao je i da je on u tom slučaju bio “nepodoban advokat”. “Onaj koji me je naslijedio u tom slučaju je dobio ukidanje pritvora. Od Dalide Burzić sam tražio da mi se kaže šta se u predmetu promijenilo da bi sam tužilac zatražio ukidanje pritvora a ja u tome nisam uspio. Dobio sam odbijenicu od Burzić, pa sam pokrenuo tužbu. To je korupcija”, komentarisao je.

Ja nisam podoban jer koristim sva pravna sredstva da ukažem na sve propuste tužilaca i suda. Najbolji primjer su slučajevi Memić i Dragičević – to je izrugivanje demokratskom ustavnom načelu. Tužioci koji zataškavaju ubistvo. Kad je Tužilaštvo BiH pokrenulo akciju vrlo efikasno i kada je glavna tužiteljica Tadić najavila intenzivnu istragu koja traje, vidite koliko se stvari u pravosuđu dešava, ali nećemo posustati. Generalni problem pravosuđa je nedostatak integriteta i korupcija“, dodao je.

Tužioci koji nisu procesuirani zbog zataškavanja ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića – od njih ne možete očekivati nikakvu istragu niti u aktuelnim biti budućim predmetima. Nazvao bih ih kao bombe koje se aktiviraju na daljinski upravljač. Kada imam dokaze protiv vas a vi ste tužilac, samo je pitanje kada ću vas nazvati telefonom i podsjetiti vas da ću upotrijebiti određeni dokaz o vašim koruptivnim radnjama. Zbog toga se u pravosuđu ne mogu nalaziti pojedinci koji su trebali biti procesuriani. Ja sam podnio krivičnu prijavu protiv 13 tužilaca. To je propust sistema. Očekujem da će izjava predsjednika VSTV-a obistiniti, odnosno kada je rekao da neće dozvoliti da bude preglasan. Sudija Igor Todorović na 200 stranica je objasnio zašto se u predmetu Memić nije niti desila saobraćajna nesreća i nijedna nova odluka ne može biti drugačija, ali nam je ukradeno vrijeme. Trebaju nam hrabri i pošteni suci a to trenutno nema. Neko treba podvući crtu, i treba neko koji će govoriti istinu i samo istinu“, naglasio je.

Advokat Feraget je rekao i da su građani ti koji trebaju mijenjati sistem te podjsetio na jučerašnje proteste u Sarajevu te rekao da trebaju biti upozorenje onima koji su odgovorni.

Govoreći u anonimnom pismu u kome se između ostalog spominju i respiratori na KCUS-u, Feraget je rekao kako prvenstveno očekuje djelotvornu istragu.

Imate dvije izjave, a to je da su svi respiratori ispravni, u Covid odjelu su i služe u zavisnosti od stranja pacijenta, a sa druge strane imate da je 11 respiratora neispravno, odnosno da nisu prema specifikacijama namijenjeni za Covid centre. Vidite da u samom startu imate izjave koje su dijametralno suprotne. U nekim drugim predmetima u ovakvim situacijama se određuje pritvor pa se onda provjeravaju njihove izjave. Nemoguće je da u isto vrijeme imate izjave da je nešto ispravno a na drugoj strani da stoji naljepnica da su neispravni. Ključno je da li je pacijent koji ima određeni komorbiditet korišten za liječenje tih pacijenata. Ne možete se kriti iza ocjene Instituta za mjeriteljstvo ako ljekar testira i utvrdi i da bez obzira na certifikat ipak ne funkciniše aparat kako bi trebalo. Nakon što su ljekari utvrdili da ne odgovaraju, onda se postavlja pitanje šta oni uopšte mjesec i po dana rade u Covid centru i ko je taj ko će odlučiti ko ide na takav aparat. Treba provesti djelotvornu istragu kao i što građani očekuju. Ne želim da kada ja dođem na KCUS da me neko prikopča na takav respirator, niti želim da zovem stotinu puta da dobijem informaciju kako je neko koga volim“, naglasio je Feraget

Rekao je i da je potpuno irelevantno sa stanovišta savjesnog posla je li prijava anonimna ili potpisana ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju na mogućnost da se desilo neko krivično djelo.

Kad imate okolnosti onda imate osnov sumnje. Nakon toga je potrebno pribaviti dokaze. Kontekst u kome se utvrđuje ispravnost ovih nesretnih respiratora je mnogo širi. Tužilaštvo BiH je pokrenulo jedan postupak, suđenje traje i javnost mora znati da postupak ne prestaje pokretanjem jednog sudskog postupka. Kad god se utvrdi nova činjenica, tužilac koji je podigao optužnicu ima dužnost utvrditi sve okolnosti. Stvarno je došlo do vrijeme da poštujemo javnost koja nas sluša, a najbolji lijek za sve to jeste da novinari moraju biti uporni i sudovi i tužilaštva im moraju dati najpreciznije informacije. Zato tužilaštvo treba pitati ko bi trebao biti u pritvoru u ovom slučaju“, kazao je.

Šef Anesteziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Zoran Karlović je prije nekoliko mjeseci za N1 prvi izjavio da mu respiratori Srebrene maline ne trebaju i odbio ih primiti na svoj odjel. Jučer je ponovio da su od njega tražili da prihvati respiratore Srebrene maline, te dodao da trenutno na društvenim mrežama govore da će protiv njega zbog širenja panike podnijeti krivičnu prijavu. Feraget je rekao da čestita dr. Karloviću što je istupio javno i da ako treba, on će ga besplatno zastupati re rekao da ako je navedeno da se ti respiratori mogu koristiti za blaževe slučajeve, onda ne bi trebali biti u jedinici gdje leže pacijenti sa težom kliničkom prijavom.

Rekao je i da postoji kazna i ako se utvrdi da je zbog korištenja neispravnog respiratora doprinijelo nastanku smrti barem jedne osobe, onda neko treba da odgovori pa i taj, kako je istakao, koji je pozvao dr. Karolovića da ih koristi te ponovio da je obaveza ljekara da prijavi da respirator ne odgovara svrsi, bez obzira ko je dao certifikat.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare