Memić: Niko u državi ne vjeruje da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći

Vijesti 06. jul 202118:29 > 19:28 0 komentara

Na Vrhovnom sudu FBiH započeo je pretres u slučaju "Dženan Memić" u kojem su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović za izazivanje i prikivanje saobraćajne nesreće. Seferovići, prethodna dva puta oslobođeni optužbi, Vrhovni sud krajem marta ove godine djelomično je usvojio žalbu kantonalnog tužilaštva na tu presudu. Advokat oštećenog Muriza Memića poručuje - ovo je presedan.

Otac nastradalog Dženana, Muriz Memić, nakon pretresa pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH razočaran – u pravosudne institucije, u državu.

“Danas sud koji je iznosio dokaze, ja ih znam sve napamet. Vlado Mišković sve što je izrekao u sudnici je laž. On je meni nudio opkladu u Kantonalnom tužilaštvu, kaže – hoćemo li se kladiti da su Romi. Evo ja mu kažem da se sad kladimo da nisu Romi. I tada sam mu rekao da se kladimo da nisu Romi. Oni nemaju veze, ovo nije saobraćajna nesreća, Dženan je ubijen. Niko u državi ne vjeruje da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći.”

A ne vjeruje advokat porodice Memić da se ovakav slučaj dešava na Vrhovnom sudu FBiH. Ovo, kaže, nije zabilježeno u 140 godina postojanja suda. Optužnica protiv Seferovića se ponovo čitala, no, po zakonu, kaže Ifet Feraget, nije trebala, a prema njegovom mišljenju ni sudija Emir Neradin, predsjednik Vijeća, nije trebao biti na tom mjestu.

VEZANE VIJESTI

“Ovdje je umjesto optužnice trebalo čitati ono rješenje kojom je Vrhovni sud ukinuo presudu Kantonalnog suda, i mi smo se morali kretati samo u tim granicama, a ne čitati cijelu optužnicu. I zbog toga je sudac izvjestitelj, dakle sudac Čorlija, koji je pročitao sav spis, i sve to zna, morao predsjedavati današnjim pretresom”, naveo je Feraget.

Novo ročište zakazno je za 23. ovoga mjeseca, kada će biti saslušana dva doktora čiji izvještaji navode da postoji mogućnost da je Dženan ubijen.

Sve to je, kaže Feraget, pravosudna farsa na račun poreskih obveznika. Posebno uzimajući u obzir da se u državnom Tužilaštvu vodi proces vezan za isti slučaj. Prema najavama Ferageta, optužnica Tužilaštva BiH očekuje se uskoro, a najavio je i nova hapšenja.

U pritvoru je do sada pet osoba, uključujući i Alisu Mutap Ramić, koja je bila u društvu Memića u noći stradanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!