Feraget: Očekujem da će optužnica biti potvrđena, postoji dovoljno dokaza

Vijesti 16. jul 202115:20 > 15:20 0 komentara
Ifet Feraget
Ifet Feraget (N1)

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora osumnjičenih u predmetu "Memić" Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođena Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, te je naređeno da svi budu pušteni na slobodu. Ifet Feraget, advokat porodice Memić, kazao je za N1, da se u svim svojim predmetima zalaže za što kraće trajanje pritvora.

Odluka Suda o potvrđivanju optužnice

“Treba biti vrlo otvoren i iskren. Sud je taj koji procjenjuje potrebu i dužinu trajanja pritvora. Svrha pritvora kada se ispuni, onda se on zamjenjuje blažim mjerama. Ne mislim da treba na bilo koji način prejudicirati odluku Suda. Treba ipak sačekati odluku Tužilaštva, dakle odluku Suda po žalbi Tužilaštva, koja će vjerovatno biti uložena na ovu odluku”, istaknuo je Feraget.

Generalni stav njegov je da se mora poštovati odluka Suda o pritvoru, ali ono što je za njih bitno, jeste, kako je rekao, odluka Suda o potvrđivanju optužnice.

“Potvrđivanjem optužnice stvaraju se uvjeti za početak krivičnog postupka, a svrha pritvora, odnosno obezbjeđenje uspješnog vođenja postupka i prisustva osumnjičenih, odnosno, već sada optuženih lica, ako Sud smatra da se može postići i blažim mjerama kao što su kućni pritvor ili određene zabrane, onda takvu odluku treba poštovati”, naglasio je.

Više nego dovoljno dokaza

Potcrtao je da on ne može uložiti žalbu jer je oštećeni, te da u našem zakonu o krivičnom postupku oštećeni je potpuno marginaliziran.

“Ja nisam stranka u ovom postupku, a ni Muriz Memić. Memić je u ovom postupku publika, što je žalosno. Zakon u tom pravcu treba mijenjati, ali Tužilaštvo će izjaviti žalbu na ovu odluku i onda konačna odluka Suda, kakva god da bude, poštovat ćemo je. Nas zanima odluka o potvrđivanju optužnice i očekujem da će optužnica biti potvrđena, zato što postoji više nego dovoljno dokaza”, naglasio je advokat porodice Memić.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv pet osoba u slučaju “Dženan Memić”. Optužnica je, osim Alise Ramić (rođ. Mutap), podignuta i pritiv njenog oca Zijada Mutapa, te Hasana Dupovca, Muamera Ožegovića i Josipa Barića.

Oni se terete da su 8. februara 2016. godine pristupili grupi za organizovani kriminal koju je formirao Zijad Mutap i drugi, a kako bi prikrili dokaze o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je sedam dana kasnije preminuo.

Zijad Mutap i Hasan Dupovac su u pritvoru od februara, Josip Barić od aprila, a Alisa Ramić (Mutap) i Muamer Ožegović od juna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!