Ferhadija puna žohara, trenutna epidemiološka situacija dodatna opasnost

Vijesti 23. jun 202117:03 > 17:28 0 komentara
N1

Posljednih godina građani Sarajeva "vode bitku" sa nepoželjnim kućnim štetočinama - žoharima. Ne znaju ko je nadležan i kome se obratiti za navedeni problem. Kako kažu, obraćali su se Općini Centar, Sarajevostanu, ali i KJKP Vodovod i kanalizacija, ali bez uspješnosti. Obično sami rješavaju problem, tako što pozovu privatne firme koje vrše usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i plate iz svog džepa.

Čitalac portala N1, ustupio nam je video koji je snimljen sinoć u središtu Sarajevu u ulici Ferhadija. Kako je vidljivo, uznemirujuće, žohari se penju uz zgrade u samom centru grada.

Uglavnom to su kanalizacioni žohari koji su potencijalna i velika opasnost, i zbog same epidemiološke situacije, koja dodatno ne ide u korist samom suzbijanju virusa. Žoharima se prenosi 70 vrsta virusa.

Sistematska deratizacija kantona

Elna Pašagić, direktorica “Sanitacije”, društva za sanitarnu i ekološku zaštitu u Sarajevu, za N1 kaže, da svake godine od aprila mjeseca, kada građani najviše počnu se žaliti, imaju isti problem.

“Najviše upita imamo za poslovne prostore i Ekonomski fakultet u ulici Ferhadija, ali i stambene zgrade u tom dijelu grada”, kaže nam Pašagić. Ističe da njihova firma vrši parcijalnu dezinsekciju u određenim poslovnim i privatnim prostorima prema narudžbama klijenata. No, globalno se ne radi generalna dezinfekcija koja bi se trebala raditi, a to je u kanalizacionim šahtovima.

“KJKP Vodovod i kanalizacija bi trebali da urade deratizaciju i u sklopu deratizacije se mogu uraditi i kanalizacioni šahtovi”, naglašava direktorica “Sanitacije”.

Konkretno, kako nam je rekla, njihova firma kada radi neki poslovni prostor, Ekonomski fakultet ili zgradu “Svjetlost”, prvo podignu sve kanalizacione šahtove, jer se time rješava sam izlazak žohara na površinu i ulazak u objekte.

“Ali to je nešto sto je parcijalno i lokalizirano. Trebalo bi uraditi generalnu dezinsekciju svih šahtova i u sklopu deratizacije. Sad smo radili sistematsku deratizaciju kantona, a nije se kanalizacija uradila u isto vrijeme. Sve su to kanalizacioni žohari. Postoji 45 vrsta žohara koje smo mi prepoznali i detektovali i svake godine su isti problem -kanalizacioni žohari”, ističe ona, dodajući da ViK je upućen kao i njihova firma, te da se ni deratizacija protiv glodara ne radi na vrijeme kad se radi sistematska deratizacija zelenih površina.

Na usluge deratizacije 11.270 KM godišnje

“Oni raspisuju tender, pa taj tender ne bude na vrijeme… Novac i budžet koji su izdvojili prethodnih godina je bio toliko nizak da ta vrijednost nabavke koju oni procijene je takva da mi ne možemo materijal kupiti, pa ni ne sudjelujemo na tom tenderu. 1.300 kilometara kanalizacionih šahtova postoji. To je apsolutno nemoguće uraditi za tako nizak iznos“, kaže Pašagić.

A šta kažu nadležni iz KJKP ViK?

“Organizujemo redovno provođenje deratizacije kanalizacione mreže, u skladu sa metodama i terminima koji su definisani Pravilnikom o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije”, navode u odgovoru za N1.

Tvrde da deratizaciju kanalizacione mreže, prema navedenom pravilniku, vrše dva puta godišnje i to u proljeće i jesen.

“Proljetna faza je realizovana u aprilu mjesecu a jesenska faza je planirana za oktobar mjesec. Deratizaciju je vršila ovlaštena firma registrovana za ovu djelatnost”, ističu iz ViK-a, dodajući da osim deratizacije kanalizacione mreže, izvršena je dezinsekcija i dezinfekcija kanalizacione mreže, kao i dezinsekcija i deratizacija Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama.

Za deratizaciju je korišteno sredstvo brodifacoum, a cijena izvršenja usluge deratizacije kanalizacione mreže za godinu dana, kako su nam rekli, iznosi 11.270 KM.

Dok se nadležni pravdaju da redovno provode deratizaciju kanalizacione mreže, svjedočenja građana, i uznemirujući videi koje smo objavili, pokazuju drugačije. Žohari su jako štetni. Prenosioci su velikog broja zaraznih bolesti, i sigurno da bi ovaj problem trebalo riješiti po najhitnijem postupku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!