Festival “Sloboda narodu” u Tuzli: Svijet se ne mijenja preko noći

Vijesti 12. okt 202219:13 0 komentara

Festival „Sloboda narodu“ održan je u Tuzli. Cilj je doprinijeti jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. I ne plašiti se.

Vlast donosi odluke, narod bira vlast koja često ne radi u njegovom interesu i to treba izazvati građansku reakciju i bunt, poruke su organizatora.

“Da ljudi vide da je moguće slobodno govoriti o onome o čemu razmišljate, da je moguće slobodno iznijeti svoj problem ili želje i nekako poslati poruku. Svijet se ne mijenja preko noći, to svi znamo”, kazala je Rubina Čengić, organizator Festivala.

“Treba nam sloboda, treba nam nešto je racionalan i razuman razgovor sa argumentima bez vrijeđanja i ponižavanja protivnika”, kazao je Srđan Puhalo, organizator Festivala.

Posebno u svemu glasno trebaju pričati mlađi, koji često svoj bunt protiv trenutnog stanja u kojem žive, izražavaju odlaskom iz BiH.

“Teška vremena, naprotiv, iz ljude izvlače ono što je njihova bit i onda vidimo te neke mlade ljude, neke nove lidere i ljude koji žele graditi neki bolji svijet”, kazala je aktivistkinja Aida Ćorović.

“Ja sam svjesna, kao i moje kolege, da se danas-sutra nećemo moći zaposliti u nekim firmama koje drže neka stranke. Upravo zato jer jako glasno,imenom i prezimenom prozivamo i govorimo sve ono što smatramo da ne valja u našem bh.društvu”, kazala je Mirela Biković, Omladinski resursni centar.

U društvu ne valja dosta toga, ali građani su pasivni i neizainteresovani za promjene što je pokazao i pocenat izlaznosti na glasanje u Tuzli.

“Nažalost ja mislim da mi živimo neku iluziju grada koji ima specifične političke okvire. Nažalost, bojim se da smo uljuljkani već 20 godina u tu iluziju grada te neke multikulturalnosti”, kazao je Mirza Mehmedović, univerzitetski profesor.

Nakon Banjaluke, Sarajeva i Tuzle, Festival slobode održat će se i u drugim gradovima, a sve uz poruku da borba za slobodu, nikada ne prestaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!