Filandra: Bolje ne održati naredne izbore, nego ulaziti u trule kompromise

Vijesti 07. jul 202116:44 > 19:29 2 komentara

Profesor Šaćir Filandra danas je za N1 komentarisao trenutnu političku situaciju u BiH i odnose na domaćoj i regionalnoj sceni.

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o Srebrenici?

“Lijepo, učitivo i dobrodošlo od parlamenta Kosova, moglo je biti i ranije. Vjerovatno je sada aktuelno, u svakom slučaju hvala im”, kazao je.

Da li posljednje presude mogu donijeti promjene u odnosima?

Objektivno, da ne budem pesimista, sigurno se krug ljudi posebno mlađih i liberalnijih na području Srbije širi, među grupacijom koja priznaje i uvažava činjenicu genocida u Srebrenici. Taj broj ne raste nekom progresijom kako je očekivati s naše strane. Kada je u pitanju percepcija i recepcija. Memorijalni centar Potočari je pod vodstvom novog direktora Suljagića, koristim priliku da pozitivno ocijenim njegov rad i nastojanje oko artikulacija tog čina. Osjećaju se neki novi vjetrovi i očekivati je dalje primjeravanje kulture sjećanja na Srebrenicu nekim uhodanim svjetskim tokovima sa sličnim događajima. Komemoracija ne treba da bude kao sporna tačka, niti žarište sukoba“.

Pušu li novi vjetrovi u bh. politici?

Moguće su različite procjene, ova posjeta američkih i evropskih predstavnika je ljetna diplomacija kao ljetni pljusak, brzo dođu, bro prođu. U suštini su stajališta sa političke scene dodatno isfokusizirana. Jasne su pozicije svih sudionika, s druge strane ne mislim da je namjera bila veća osim sa upoznavanjem aktera. Posjetu cijenim kao oblik povećane pažnje i pripreme pred dolazak Visokog predstavnika. Ne mislim da će učiniti mnogo, ali je realno očekivati da se tehnički aspekti urede. To je maksimum koji mi možemo dostići do narednih izbora“, dodaje Filandra.

“Ja bih očekivao Visokog predstavnika i volio bih da se drže klime koja je pretpostavka za dijalog ključnih političkih aktera. Nikakvi politički dogovori se ad-hoc ne mogu postići jer ne postoje pretpostavke za ozbiljni dogovor”.

Udaljene političke pozicije

Kako ističe Filandra, sasvim je evidentno da su politički akteri udaljeni stavovima.

Sasvim je evidentno da su pozicije ključnih političkih aktera sasvim udaljene. Mali je prostor za kompromis, vidjet ćemo šta će učiniti i na koji način reagovati novi Visoki predstavnik. Bolje je ne održati naredne izbore, nego ulaziti u neke trule kompromise. Mislim da trenutno nema uslova, nema konsenzusa, kompromisa“.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare