Filandra za N1: Zabrinjava kriza evropskog koncepta ujedinjenja

Vijesti 14. apr 202117:25 > 20:10 0 komentara
N1

Profesor sa Fakulteta političkih nauka Šaćir Filanda, prokomentarisao je za N1 izjave predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, koji je prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, na susretu s članovima Predsjedništva BiH, rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

“U cijeloj toj situaciji je dosta žalosno, da mi pričamo o raspadu zemlje iz čista mira, a svi znamo da prilike u BiH nisu idealne, nisu sređene, da zemlja nije u idealnom stanju, ali daleko od toga da se može pričati o njenom nestanku i podjeli”, istaknuo je prof. Filandra.

Kazao je da ne zna šta je motiv i zašto su 40 dana poslije članovi Predsjedništva izašli u javnost.

“Sa nečim što je bio dio internih razgovora, ako nije bilo to nešto krajnje ozbiljno, nešto sa čime su morali izaći isti dan i isti sat na konferenciju za štampu”, rekao je.

Etnički nacionalizmi

Istaknuo je da Slovenija nije nikada bila, niti će biti involvirana u rješavanje srpsko-hrvatskih pitanja u središtvu čijih pitanja je BiH, posljedne stoljeće i to je tačka.

“Ono što zabrinjava je kriza evropskog koncepta ujedinjenja, prestanak procesa proširenja, koji je u bitnom odredio političke procese na našem dijelu Balkana i Brexit sa druge strane, a sa treće strane razvoj nacionalističkih ideologija unutar srednjoevropskih i istočnoevropskih nacija. U tom konktestu, etnički nacionalizmi, tipa slovenačkog, tipa mađarskog, tipa svih srednjoevroskih nacionalizama ponovo u Evropi dižu glavu”, istaknuo je prof. Filandra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!