Field: Najvišu cijenu će platiti mladi

Vijesti 01. nov 202120:47 > 22:46
Podijeli:
Izvor: N1

U specijalu N1 "Crveni alarm za čovječanstvo" britanski ambasador u našoj zemlji Matt Field kazao je da je Cop 26 važan za BiH, jer je to naša posljednja šansa da izbjegnemo zagrijavanje koje će preći 1 i po stepen celzija. Istaknuo je da je to velika odgovornost, a mi odogovornost shvataju ozbiljno.

“Crveni alarm je korišten u izvještaju UN i očigledno je da će nastupiti katastrofa. Biće još puno požara, suša, poplava. Biće još više onoga što se tiče ekstremnin uvjeta. Najvišu cijenu će platiti mladi, ako ne uspijemo u nastojanju ovoga što želimo postići sata. Boris Johnson je rekao da postoje četiri osnovne teme: ugalj, gotovina, automobili i drveće. To su najvažnije teme, da osiguramo ovo što je Pariz obećao, Glasgow mora isporučiti“, istaknuo je Field.

Ujedinjeno Kraljevstvo, naveo je, želi postaviti primjer.

“Mi smo prva velika ekonomija koja se obavezala na nulti neto emisiju do 2050. da ćemo zabraniti prodaju automobila koji su na dizel i benzin. Nema tu dileme između rasta i izbora zaštite okoliša. Mi smo postigli oboje”, naglasio je.

BiH i njen doprinos nije loš, dodao je. U njemu se predviđa, kako je kazao, smanjene emisije od 33 posto 2 i 30, ali to je plan.

“Njega treba implementirati. UK mogu pomoći da se ostvari taj cilj”, dodao je.

Klimaske promjene već utiču na ljude, naveo je, dodajući da 3.000 ljudi u BiH stradaju zbog tih situacija.

“Treba natjerati političare da usvoje i fokusiraju se na stvari koje će promijeniti situacije“, rekao je Field.

 

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar