Filipinka sa bh. državljanstvom: Naučila sam jezik da bih pričala sa svekrvom

Vijesti 14. jan 202310:46 0 komentara

Odrasla je na Filipinima. Supruga je upoznala u Jordanu, a sudbina ih je zajedno dovela u BiH. Donijeti odluku da žive u BIH nije bilo lako - priznaje Madeline Ben Atković - inače i prva Filipinka koja je dobila državljanstvo BiH. Jutros u Novom danu govorila je o svom životu na Filipinima, Jordanu, Sarajevu, osjećaju koji je imala kada je tek došla živjeti u BIH i osjećaju koji ima sada.

Prije 12 godina je došla u Bosnu i Hercegovinu. S obzirom da je teško dobiti bh. državljanstvo proces dobijanja je trajao, kaže nam, četiri godine.

“Prvi poklon koji sam ovdje dobila je rječnik iz BiH. Tako sam počela, uvijek sam voljela učiti druge jezike. Bilo je teško naučiti bosanski jezik, ali sam se potrudila kako bih mogla popričati sa svekrvom i svekrom. Teško mi je sa padežima, i dan danas imam problem”, rekla je ona.

Najteže joj je, ističe, bilo prihvatiti ishranu.

“Volim uvijek probati šta god da se servira. Tako očekujem i da moji gosti. Ljudi u BiH nisu navikli puno na začine”, kaže Ben Atković.

Na Filipinima su jako topli ljudi, ističe ona, ali i u BiH su dobri. Upravo je to kao zajedničko Filipinima i BiH, navela, a to je toplota među ljudima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!