Formiranje vlasti: Ko sa kime neće?

Vijesti 11. okt 202219:32 1 komentar

Sve mogućnosti su otvorene, osim saradnje sa SDA, na bilo kojem nivou, jedan je od ključnih zaključaka današnjeg inicijalnog susreta predstavnika stranaka okupljenih oko podrške Denisu Bećiroviću. Plan je zajednički formirati vlast u pojednih kantonima, u Federaciji, ali i na državnom nivou, te su uvjereni da za to imaju kapacitet.

“Od sutra krećemo s formiranjem programskih principa za buduće parlamentarne većine”, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Neće biti matematičkih koalicija, izričiti su.

“Ni s kim nećemo pristati da pravimo vlast samo na osnovu broja mandata, broja ruku u parlamentima, ili smo vlast koja će napraviti određeni program po uzoru trojke u KS gdje ćemo utvrditi 50, 100, 150 već koliko dogovorimo mjera koje se moraju provesti bez obzira kako ko gledao na to to je nešto što se potpiše, što se mora provesti, a sve drugo može biti političko djelovanje i rasprava”, dodao je Nikšić.

Svjesni i toga da koalicioni partneri nemaju iste prioritete i da će se morati praviti ustupci, ali kažu, ukoliko i uđu u vlast, posebno na državnom nivou s HDZ i SNSD, država je na prvom mjestu, posebno kada je riječ o zahtjevima HNS-a za izbor članova Predsjedništva BiH.

“Na tu vrstu ultimatuma niko od nas ovdje neće pristati u to sam ubijeđen. Mi smo svoje stavove o izmjenama Izbornog zakona i imam potrebu da još jednom ponovim da je sve to u Neumu bilo deset puta bolje od ovoga što je visoki predstavnik nametnuo, ali su svi od toga pravili kampanju. Mi ne možemo SNSD natjerati čarobnim štapićem da zavole državu BiH koliko je mi volimo i da njene institucije čuvaju i štite koliko ćemo mi, ali možemo to sigurno bolje raditi od ovih koji s naše probosanske strane u tim institucijama trguju”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik NiP.

Ono što je sigurno, Stranka demokratske akcije im neće biti parnter na bilo kom nivou, no šta je s Demokratskom frontom?

Kažu da već sada imaju većine u pojedinim kantonima zajedno i u Parlamentu FBiH i to bez SDA ali i bez DF-a, za koju kažu neki da bi bilo dobro svojim rukama, zastupnicima učvrsti te eventualne buduće većine, ali da smatraju ipak da se DF neće odvojiti od SDA i da nemaju povjerenja u ovu Stranku.

A član DF-a, Albin Zuhrić odgovara kako ova stranka posebno u Kantonu Sarajevo, nema nikavu namjeru da koalira kako sa SDA tako i sa Narodom i pravdom, te da je vlast moguće praviti bez njih, no da se neke građanske stranke ne žele odreći Elmedina Konakovića. Kada je riječ o ostalim nivoima vlasti, Zuhrić poručuje:

“Trenutno smo bliži tome da ostanemo u opoziciji. Nismo nikada išli u vlast po svaku cijenu, nećemo ni sada. A svoju borbu koju smo vodili četiri godine, i zbog koje smo ostvarili bolji rezultat nego 2018. ćemo i nastaviti, sada jači nego sto smo bili”.

I dok je Milorad Dodik zauzet ponovnim brojanjem glasova za poziciju za koju se lično kandidovao, Dragan Čović s druge strane izražava nadu u formiranje vlasti na svim nivoima do kraja godine. Izrazio je apsolutnu spremnost za političku i programsku saradnju sa svim strankama koje su dobile povjerenje svog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare