Forto: Građani će se moći osloniti na javni saobraćaj u KS

Novi dan 25. dec 202110:09 > 10:23 3 komentara
N1

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, za N1 je govorio o projektima koje provodi Vlada Kantona Sarajevo kako bi se smanjilo zagađenje zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Forto je kazao da je jedini način da se riješi zagađenost zraka koje se dešava uslijed temperaturne inverzije kada nema strujanja zraka, je nema zagađenja nikako, dodavši da su identifikovali glavne uzroke.

“Najveći uzrok zagađenja su individualna ložišta, u kojima se često lože ugalj i sirova drva. Ljudi u teškoj finansijskoj situaciji ne biraju šta će ložiti, a to je opasno za cijeli grad. Imamo preko 20 hiljada takvih ložišta”, pojasnio je.

Kao drugi uzrok, Forto navodi saobraćajne gužve.

“Vlada KS još 2019. godine počela revoluciju u javnom prevozu. Kada proširimo vozni park i završimo rekonstrukciju tramvajske pruge, imaćemo janvi prevoz u kojem će građani moći planirati svoj svakodnevni život, u skladu sa voznim redom. Vozni red više neće biti lutrija nego će se tačno znati kada dolazi prevoz”, kazao je.

Dodaje da kreće i softverski projekat upravljanja saobraćajem.

“Sistem kamera na najvećim raskrsnicama će reagovati na gužvu, a kada tramvaj dolazi daće prvenstvo prolaza tramvaju.

Forto smatra da će se građani moći osloniti na javni saobraćaj.

“Imaće manje potrebe da automobilima idu na posao, doći će do smanjenja saobraćajne gužve pa će se i manje zagađivati”, kazao je.

Najavio je i nabavku novih tramvaja, te proširenje tramvajske pruge do Hrasnice, Dobrinje i Šipa, te trolejbusa to Vogošće.

Govoreći o problemu individualnih ložišta, pojasnio je da su jedina rješenja prelazak na plin ili nabavka učinkovitijih peći.

“Moramo potaknuti građane pomoću subvencije da pređu na pln, ali i da imaju bolje peći. Sada peći sagorjevaju oko 60 posto energenta, a postoje peći koje sagorjevaju preko 90 posto. Imamo subvencioniranje nabavke boljih peći i još nudimo projekat da utoplimo domove da im treba manje energije. Širenje projekta ćemo značajno doprinijeti smanjenju zagađenosti”, istakao je Forto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare