Forto i Vranić: Spremni smo optimalno odgovoriti na četvrti val koronavirusa

Vijesti 07. jul 202114:00 2 komentara
N1

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva KS Haris Vranić i zastupnici u Skupštini KS održali su danas radni sastanak s direktorima i predstavnicima najvećih javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo na kojem su razgovarali o pripremama, mjerama i odgovorima na četvrti val koronavirusa, koji se, prema riječima epidemiologa, sa sigurnošću može očekivati u augustu ili septembru mjesecu. 

Kako je tom prilikom naglasio premijer Forto, sada trebaju biti poduzete mjere kako bi svi bili spremni za novi val.

“Od posebne je važnosti što smo danas čuli od čelnih ljude i predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Kliničkog centra, Opće bolnice i domova zdravlja KS sa kojim kapacitetima raspolažu, koje su im mogućnosti i potrebe kako bi optimalno odgovorili na novi val koronavirusa. Na osnovu detaljnih specifikacija koje će nam dostaviti, mi ćemo poduzeti sve kako bi zdravstvo spremno dočekalo najavljeni porast oboljelih”, poručio je Forto.

Zdravstveni sektor je, prema riječima nadležnih, spreman za povećan broj novozaraženih. Kako bi bili osigurani još bolji uslovi zdravstvenog zbrinjavanja u otežanim okolnostima, iskazane su potrebe za dodatnim zdravstvenim kadrom, za opremanjem dodatnih prostora, za nabavkom novih respiratora, kao i većeg broja brzih testova.

Zbog nedovoljne vakcinacije stanovništva i relativno poroznih granica, Bosna i Hercegovina spada u države nekontrolisanog širenja koronavirusa. Zbog toga je angažovanje svih zdravstvenih kapaciteta, uz kontinuiranu kampanju o nužnosti pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, imperativ u sistemu zaštite.

“Kanton Sarajevo je bio i jeste vodeći i najorganizovaniji nivo vlasti kada govorimo o sveobuhvatnom odgovoru na epidemiju koronavirusa, od preventive do zdravstvenog zbrinjavanja. Pred nama je novi val epidemije i mi smo u potpunosti spremni odgovoriti na njega. Naš zdravstveni sistem je dobro uvezan, imamo finansijska sredstva za ove namjene i siguran sam da zajedno možemo uspješno odgovoriti i najvećim izazovima koronavirusa”, naveo je Forto, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare