Forto: Iz njihove tvrdnje da građani žele Sinopharm, a ne Sputnik, sve je jasno

Vijesti 09. jun 202117:12 1 komentar
Vlada KS

Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH su 15. aprila potpisali sporazum o zajedničkoj nabavci Sputnik vakcina od Ruske Federacije. Ugovor sa Ruskim fondom za strane investicije je od tada bio spreman za potpis a vakcine su bile očekivane u ovom mjesecu. Međutim, kako su naveli danas iz Naše stranke, Federacija BiH odbija da potpiše taj ugovor.

N1 je u posjedu ugovora o nabavci vakcina protiv Covid 19 (Sputnik V) koji potvrđuje, između ostalog, da je Zavod za javno zdravstvo FBiH obavijestio Vladu Kantona Sarajeva da su građani zainteresirani više za vakcine Pfizer i Sinopfarm, a ne za Sputnik V i AstraZenecu.

N1

 

N1

 

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo istaknuo je za N1 da ovo tumači kao blokiranja nabavke Sputnik vakcine.

“Tumačim to i kao odustajanje od sporazuma koji smo potpisali 15.04. sa Vladom FBiH”, kazao je Forto, dodajući:

“A iz njihove tvrdnje da “građani žele” Sinopharm, a ne Sputnik, sve je jasno”.

Danas je premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić rekao da je na prijedlog federalne Vlade, Parlament FBiH izmijenio zakon o izvršenju Budžeta FBiH za tekuću godinu, kojim je omogućeno da se gradovima i opštinama dodijeli 30 miliona KM iz federalnog budžeta, što je nastavak pomoći nižim nivoima vlasti.

“Očekujemo da uskoro bude donesena ova odluka”, istakao je Novalić u razgovoru sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, te podsjetio da je federalna Vlada ovaj kanton prošle godine podržala sa 100 miliona KM grantova namijenjenih zaustavljanju posljedica pandemije virusa korona.

Vakcinacija ne samo u Kantonu Sarajevo, već u cijeloj BiH, teče sporo. Zbog malog broja vakcina koji dolaze u BiH, građani se odlučuju ići na put u Srbiju. Prije nekoliko dana susjedna Srbija je pozvala sve građane BiH da bez ikakvih ograničenja mogu doći i primiti vakcinu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, ali da mogu birati i koju žele.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare