Forto: Koristili smo veto u pregovorima za ministre i govorili “ovaj ti ne može”

Vijesti 06. jan 202121:32 > 22:34 2 komentara
N1

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je u Pressingu kako nikada nije rekao da će nova Vlada KS biti nestranačka te da su u pregovorima četiri stranke imale nesuglasica zbog čega su ulagali "veto" na izbor određenih ljudi za ministarske pozicije.

“Miješa se ekspert, stručnjak, stranački. Ja želim da imamo eksperte, stručne ljude koji će stručno raditi, a naravno da će ih predlagati stranke. Koristili smo veto u pregovorima, ali vrlo rijetko. Ne mogu vam reći ko nije prošao. Ali imamo proces gdje kažemo ‘ovaj ti ne može'”, rekao je Forto.

Govoreći o radu njegove Vlade u prvom dijelu mandata, kazo je kako nikada nije svjedočio niti zna da je rađen kriminal i korupcija, te da bi to bio haos.

“Nismo ih imali i ne vjerujem da ćemo imati jer na tome počiva naš rad. Itekako imamo neslaganje, ali se ne svađamo preko medija”, rekao je Forto.

Na pitanje da li je podržao donacije u iznosu od 600.000 KM koje je tadašnji predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković podijelio, kazao je kako ta dodjela bila potpuno transparentna i da se sve znalo, ali da lično nije za to. Kazao je kako su lideri DF-a i SBB-a, koji su to naveli kao razlog napuštanja Šestorke, imali dogovor o njihovoj smjeni i prije podjele tih sredstava.

“Ja lično nisam za to i to sam pokazao kada se usvajao diskrecioni budžet, i ukinuo sam ta sredstva.  Da ne ispadne da branim predsjejdavajućeg, svaki predsjedavajući u svakoj skupštini ima diskreciono pravo da dodijeli novac. Budžet bar u nacrtu će biti do kraja januara i tu će biti ta stavka”, rekao je Forto.

Istakao je kako ima odličan odnos s Konakovićem te da on nikada nije bio na sjednici Vlade KS.

“Imali smo ogroman broj sjednica, nikada nije sjedio na vladi. Zna se šta radi Vlada, a šta zakonodavna vlast. Politički je Šetorka zasjedala i tada su bili predstavnici svih stranaka, ali kada vlada radi nema političkog ulaza. Niti Konaković to radi niti bilo ko drugi. To je jedna priča koja je napravljena zbog mog stila ili način rada”, rekao je Forto.

Govorio je i o tome kako se pojedini političari odlično privatno slažu, ali da se pred javnosti “svađaju”, te da je potrebno koncetrisati se na rezultate, a ne dopustiti da ih neko vuče u blato.

Na pitanje da li će biti novih hapšenja kada je riječ o kriminalu u javnim preduzećima, kazao je kako će raditi kao i u prvom dijelu mandata.

“Kada nešto pronađemo, spakujemo i pošaljemo Tužilaštvu. Imali ste primjer ZOI'84, prodali su ski karte i uzeli pare iz kase, to je nevjerovatno”, rekao je Forto.

Na pitanje da li će Bjelašnica postati Nova Otoka, kazao je kako je po Ustavu tako da općine odlučuju o gradnji te da se i sam ne slaže s načinom gradnje.

Govoreći o projektima koje će Vlada KS raditi, kazao je kako će podržati sve dobre projekte u sportu i kulturi.

“Ako ulažete u industriju kulture pola da vam se vrati, kulturna industrija vraća najveći povrat, to je motor razvoja, ko to zna prepoznati, a mi ćemo to prepoznati. Uvijek sam za masovni sport. Naša djeca dovoljno ne plivaju, ne kližu, ne skijaju. To moramo omasoviti da djeca osjećaju da imaju kvalitet”, kazao je Forto.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare