Forto: Mi u Našoj stranci volimo i ezan i zvono i rokenrol

Vijesti 23. jun. 202210:41 > 11:461 komentar
Podijeli:
Izvor: N1/F.Z.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto reagovao je povodom napada na zastupnicu u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Miomirku Melank.

Naime, na adresu Udruženja ULUPUBiH stigao je mail “Ezan”, a kojeg je poslala Miomirka Melank. U njemu je navedeno da ezan uznemirava sve one koji nisu vjernici.

Nakon brojnih reakcija i osuda javnosti, oglasila se i ova zastupnica pojašnjavajući da to nije njen stav, već da je to umjetnički performans.

“Pomenuti stav nije moj. To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti. Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa”, navela je.

Dodala je i to da je neko najvjerovatnije iz udruženja proširio mail dalje, čime je dospio u javnost i samim time predstavljen da je riječ o njenom stavu.

Islamska zajednica u BiH: Milomirka ezan ne čuje

Nakon toga je reagovao i predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto čije riječi prenosimo u cijelosti:

“Optužiti ženu srpske nacionalnosti, našu sugrađanku, federalnu zastupnicu ispred Naše stranke, da ne voli ezan, prikazujući tuđi citat kao njen, je nešto što u normalnoj zemlji ne bi bilo moguće. Ali mi to sada već i očekujemo od političkih protivnika. Očekujemo, jer smo već optuživani da smo dezerteri, ubačeni iz Srbije, razbijači jedinstva, UZP-ovci, čak i četnici. To su niske i bolne optužbe poštenim ljudima koji vole ovu zemlju, ali ti koji ih olako plasiraju to znaju i zato to čine. Ove godine je krenulo malo ranije. Valjda zbog toga što smo malo jači i malo smo veća prijetnja kriminalnoj hobotnici, kojoj polako ali sigurno stajemo ukraj. Naša stranka će krajem ove godine povesti BiH u novu, evropsku eru, toliko često obećavanu, a nikad isporučenu. Ako u politici postoji grupa ljudi koja može od BiH napraviti evropsku zemlju kakvu svi zaslužujemo, onda je to Naša stranka. Dokazali smo svoj patriotizam 100 puta, ne jer ga nekome želimo dokazivati nego jer kao i svi koji nas podržavaju živimo za našu zemlju i borimo se da bude bolja. Dokazali smo svoju raznolikost, dokazali smo da smo kuća za sve. Volimo ezan, zvona, rokenrol – sve što vole građanke i građani BiH. Mi jesmo BiH. I nikakvi udarci ispod pojasa, uvrede i prljave kampanje to ne mogu promijeniti”, naveo je Forto u reakciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar