Forto: Moguće potpuno zatvaranje

Vijesti 04. mar 202120:18 > 22:34 17 komentara
Vlada KS

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo danas se od ranih jutarnjih sati održavala hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo.

Nakon što je okončana sjednica premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je kako su odlučili da idu u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera.

Nakon cjelodnevnog zasjedanja donijeli smo mjere. Odlučili smo da idemo suštinski u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera. Ako se trend rasta nastavi i ako naši napori ne uspiju u narednim danima, sasvim je moguće da dođe do potpunog zatvaranja”, rekao je on uputivši apel građanima da se čuvaju i poštuju mjere.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je rekao po završetku sjednice da će od sutra iz MUP-a KS angažovati značajan i veliki broj policijskih snaga na kritičnim tačkama i bit će vidljiv građanima KS.

Policijski službenici će izdavati upozorenja i niti jedan život nije skuplji od jedne kazne koja se može platiti. Kazne su od 500 do 1.500 KM i naši policijski službenici će pored upozorenja izricati i kazne. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, potrebno je na sve načine da pojačamo implementaciju mjera koje su u funkciji javnog zdravlja“, istakao je Katica.

Kazao je i da će iz MUP-a KS raditi na mjerama implemetancije mjera zabrane okupljanja više od 30 osoba na otvorenom i više od 10 osoba na privatnim zabavama i u tim smislu će preduzimati prekršajne sankcije koje su im na raspolaganju.

Pozvao je građane da od sutra poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da se stave u funkciju zdravlja stanovnika

Naređuje se javnim ustanovima primarnog nivoa zdravstvene zaštite da se izolacija za potvrđene i članove zaraženih u trajanju od 14 dana.

-Tržnim centirma, trgovinama na malo i veliko van tržnih centara, ugostiteljima i ostalim uslužnim djelatnostima se nalaže angažovanje Covid redara koji će biti zaduženje za nadzor sprovođenje mjera

-Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara

-Nalaže se dezinfekcija vozila javnog prijevoza dva puta dnevno i prozračavanje između vožnji

-Nalaže se prisustvo Covid redara u vozilima javnog prijevoza

-Nalaže se povećanje broja testiranja radnika u zdravstvu i školama

-Daje se podrška uposlenicima inspekcijskih organa

Podsjetimo, premijer KS je ranije iznio niz zaključaka, naglasivši da nisu definitivni, jer sjednica Vlade KS se nastavlja.

Mjere koje su usvojene:

-Nalaže se JU Dom zdravlja da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 15 doktora medicine, 15 medicinskih sestara i 20 higijeničara

-Nalaže se da Opća Bolnica s evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 40 medicinskih sestra i najmanje 3 inžinjera radiologije

-Zadužujemo Federalno ministarstvo zdravstva da od Federalne agencije za upravljanje o uzetoj imovini zatraži informaciju o smještajnim kapacitetima u KS-u

-Otvaranje novog drive in punkta

-Nalaže se ZZOKS da nabavi 20.000 rapidnih covid testova

-Nalaže se ZZOKS da osigura sredstva za PCR testiranje

-Nalaže se zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za pacijente koji se liječe u kućnim uslovima

-Nalaže se da ZZOKS pokrene postupak kod ovlaštenih dobavljača boca za kisik za kućnu upotrebu

Forto je dodao, da će biti olakšana komunikacija s pacijentima, te da će se otvoriti pozivni centar da svi koji zovu dobiju odgovore, kao i da su imenovali covid koordinatora koji će komunicirati između svih ustanova zdravstva u KS-u.

“Vraćamo se na sjednicu Vlade da odredimo dodatne mjere. O tome trenutno ne možemo govoriti. Do sad smo se najviše vodili dogovorima bitnih za zdravstveni sistem”, rekao je premijer KS-a.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zabilježeno 910 novozaraženih osoba, a testirana su 4.232 uzorka. Preminulo je 26 ljudi.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u prethodna 24 sata u ovom kantonu registrovana su nova 484 slučaja koronavirusa nakon obrađenih 1.336 uzorka.

Kako navode iz Zavoda, sedam osoba je preminulo.

Na hospitalizaciji je 338 osoba, od tog broja 214 je na KCUS-u, a 124 u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

U protekla 24 sata 348 osoba se oporavilo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare