Forto najavio velike promjene, opozicija upozorava “da ne bude kao prošli put”

Vijesti 05. jan 202119:22 > 19:39 1 komentar

Izabrana je nova Vlada Kantona Sarajevo, treći put u zadnje dvije godine. Prioritet u radu biće borba protiv pandemije. Novi stari premijer Edin Forto najavio je potencijalna nova zaduženja radi ekonomskog oporavka, ali i zakon o borbi protiv nepotizma i stranačkog zapošljavanja, bolji javni prevoz, borbu za čistiji zrak... Fortin ekspoze je oskudan, blijed, a ovo nije vlada eksperata – glasna je opozicija.

Nova Vlada izabrana je online – 23 glasa ZA, šest protiv i šest suzdržanih. Svemu je prethodila višesatna skupštinska diskusija. U fokusu premijerovog ekspozea su hitne mjere u borbi protiv pandemije, potencijalna nova zaduženja za ekonomski oporavak i više prioriteta. Među prvima – Ministarstva pravde u borbi protiv korupcije.

“Donijećemo zakon koji će zabraniti zapošljavanje bliže rodbine izabranih zastupnika imenovanih lica. To će biti presedan u Bosni i Hercegovini gdje ćemo mi sami, imajući u vidu javnost našeg rada i da je javni interes važniji od našeg privatnog, sami sebe ograničiti u smislu uticaja koji možemo proizvesti sa pozicija na kojima se nalazimo”, tvrdi Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (NS).

Nisu manjkale oštre kritike opozicije – od izjave premijera Forte za 900 krava u kontekstu upravljanja ministra privrede farmom krava, pa sve do reakcija na najavljeni zakon o borbi protiv nepotizma i stranačkog zapošljavanja.

“Spominjete zakon o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu. To je vjerovatno neka nova šarena laža – pored zakona o prijavi imovine i registra zaposlenih koji ste napravili. Pozivamo vas da tome zaista ozbiljno pristupite da ponovo ne dođemo u situaciju da nešto pompezno najavljujemo – nešto od čega neće biti bukvalno ništa. Ne bi loše bilo da ste možda kazali da ste 800-900 ljudi uhljebili u prethodnoj godini dana kada ste bili jer mi se čini da ste ponovo sastavili vladu nezaposlenih i vladu uhljeba iz prethodnog mandata. Zaista ne vidim nikakvih eksperata”, smatra Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS.

“Uz dužno poštovanje prema gospodinu Edinu Forti – ovo što smo mogli čuli od njega više liči na kandidaturu za predsjednika razreda nego za kandidaturu i ozbiljan ekspoze premijera, a posebno u uslovima u kojima se nalazi Kanton Sarajevo trenutno. Privreda koja je na koljenima, zatvorene radnje, mala i srednja preduzeća specifično, turizam i ugostiteljstvo da ne spominjem, zanate i obrte takođe – i u tim uslovima premijer kaže da će se u privredi baviti sa 900 krava”, dodaje Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS.

Samostalni poslanik Damir Nikšić zamjerio je što među predloženim imenima u novoj Vladi nema onoliko Srba – koliko to propisuje Ustav.

“Da li ovaj i ovakav sastav Vlade znači da takva mogućnost ne postoji, odnosno – da je u Sarajevu danas prosto nemoguće pronaći tri eksperta iz srpskog naroda? Možda ovo pitanje ne treba postavljati novoj skupštinskoj većini niti mandataru, možda ovo pitanje moramo postaviti sebi, društvu, tj. svim građanima Sarajeva i Kantona Sarajevo”, zaključuje Nikšić.

Veliki je dobitak naći ovako hrabre i stručne ljude za ovu političku arenu i na tome im se od srca zahvaljujem – poentirao je Elmedin Konaković. Politika je umijeće mogućeg i realnosti – odgovorio je kolegi Nikšiću.

“Nije lako, teško je naći u tih 7 posto časne, stručne i poštene ljude koji nisu Bošnjaci, koji su zajedno sa nama prošli kroz sve golgote u odbrane od agresije, koji imaju komotne i dobre poslove, a koji su spremni da se ostavke takvih benefita i dođu u ovakvu užarenu aferu”, kaže Konaković.

Početak sjednice obilježilo je i izlaganje poslanika SDA Mirze Čelika.

“Razlog mog nedolaska na prethodne dvije sjednice je bio da pokažem da i u mojoj stranci treba nešto da se promijeni i da sam pobornik toga da neke stvar ne trebamo da guramo ispod tepiha. Ne želim da budem uspavan i neću nikad biti nedovoljno borben za neke projekte koji su bitni za građane u Kantonu Sarajevo pa i šire. U nastavku mog djelovanja kako u klubu SDA ili ukoliko se to njima ne bude svidjelo – imaju organi stranke i neka odluče o tome”, ocjenjuje Čelik.

Ovo je treća sarajevska vlada u posljednje dvije godine. Čine je stranke “četvorke”, a prednjači Narod i pravda uz SDP, Našu stranku i samostalne poslanike.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare