Forto o GRAS-u: Izvještaj na 50 stranica, očekujemo barem 30 krivičnih prijava

Vijesti 31. maj 202118:01 > 18:45 0 komentara

Premijer KS Edin Forto danas je govorio o aktuelnoj situaciji u KS, sa osvrtom na situaciju u preduzeću GRAS. Kazao je da se situacija mora riješiti do kraja godine.

“Ured za borbu protiv korupcije je donio izvještaj na 50 stranica, iz kojeg će proizaći najmanje 30 krivičnih prijava”, kazao je Forto glede analize koja je provedena o situaciji u GRAS-u.

Idu dva paralelna procesa; uređenje javnog prevoza, te kršenje zakona sa krivičnim prijavama. Onda ćemo svi gledati u Kantonačno tužilaštvo i Sud. Vlada čeka prijedlog iz GRAS-a o resistematizaciji“.

Kazao je da se nada rješenju pitanja GRAS-a do kraja godine.

Ja se nadam da će se pitanje GRAS-a riješiti ove godine. To mora postati solventno preduzeće. Stotine ljudi su u firmi koji svakodnevno ne doprinose radu, ne mislim na vozače, mehaničare, kontrole. Govorim o ogromnoj administraciji, nekim službama za koje niko ne zna za šta služe“.

“To su desetine miliona novca građana koji idu tamo, a javni prijevoz se ne popravlja”.

Da li je opcija stečaj?

“Sve su opcije u igri. Nekad vam posao diktira tempo, mi smo zatekli stanje koje smo zatekli. Zatekli smo blokiranu firmu sa sporazumom koji je nepovoljan”.

Očekujemo rješenje do kraja godine. Prvu trasu očekujemo u junu, trasa od Ilidže do Nedžarića“.

Kada je u pitanju vakcinacija u KS, kazao je:

Pozivamo građane da čuvaju sebe i zdravlje svojih najmilijih. Prema nekim najavama, četvrti val može biti mnogo rigorozniji. Zemlje koje nisu prošle fazu masovne vakcinacije su najugroženije“.

“Tražit ćemo da se pooštre mjere u smislu implementacije postojećih mjera. Moramo se strpiti do okončanja imunizacije. Ne možemo se vratiti na normalno. Mi imamo kapacitet da uradimo 3.000 vakcina dnevno ali fali vakcina”.

“Zdravstveni kadar, visokoobrazovani, je ključan za posao, ali ne može se porediti neko ko tek izlazi sa fakulteta sa ljudima koji su dugo u struci”, dodao je.

Ko će biti ministar pravde?

“CV ministrice pravda je poslan medijima. To je naša Darija Softić koja je profesorica na Pravnom fakultetu, iskazala je želju i ne želi više u razgovorima sa porodicom da razmišlja o odlasku nego želi da prije toga proba da nešto promijeni u samom sistemu. Znači najplemenitiji motivi ulaska u politiku”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!