Forto: Pripremljeno 50 krivičnih prijava protiv odgovornih za kolaps GRAS-a

Vijesti 29. dec 202111:57 > 12:36 2 komentara
N1

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo pripremio je 50 prijava u slučaju KJKP GRAS. Kako je rekao premijer KS Edin Forto, ovo je samo prvi kontingent krivičnih prijava i bit će ih još.

“U jednom razgovoru sa sindikatom komunalne privrede, vođe tog sindikata su nam rekle ‘kako je moguće da nikad niko ne zna ko je kriv za ono što se desilo GRAS-u’. GRAS je firma koja je zapaa u duboke probleme, gubici su više stotina miliona KM i niko ne zna ko je kriv za to. Ministar Šteta je rekao da zadužimo Ured za korupciju da istraži to i isporučili su izvještaj. A, nakon toga, pripremili su 50 krivičnih prijava za ono što se desilo GRAS-u. Osobe protiv kojih će biti podnesena prijava dolaze iz raznih političkih stranaka. Neke su vrlo javne ličnosti, neke manje, ali zakonom je utvrđeno da su bili odgovorni za dešavanja u GRAS-u. Tako radi ova Vlada”, rekao je Forto.

Dodao je kako je u GRAS-u otkriveno je i 13 falsifikovanih diploma.

“Prva Vlada…”

“Prva smo Vlada koja se otvorila u smislu javnih rasprava. Oprva smo Vlada koja otvoreno prizna grešku pa je ispravi. Postali smo dobra priča još ranije i sada se sudaramo sa očekivanjima i sve gledaju u nas da li ćemo isporučiti ono što smo obećali. Mi znamo kakav je naš rezultat, ali javnost će ocijeniti nakon određenog vremena. Vrijeme će nama suditi. Da li je bolje ili nije bolje nakon vlade “Trojke”, da li je građanima bilo bolje”, rekao je.

Istakao je kako je ova Vlada pionir u borbi protiv korupcije.

“Mi imamo jedan klub u našoj Skupštini koji isto kaže da se bori protiv korupcije, a onda sve što radimo ili glasaju protiv toga ili se ismijavaju. U Federlanom palamentnu i Vladi imamo ljude koji kažu da se bore protiv korupcije a pola njih ne može da govori između sebe jer ime je sud zabranio jer su optuženi”, rekao je Forto.

#social-embed_0

Podsjetio je kako je Ured za borbu korupcije za začet prije njihovog mandata, a da su im oni osigurali sve što im je bilo potrebno.

Vlada koja “sluša građane i rekordi”

N1

Naglasio je kako je ovo Vlada koja sluša građane.

“Ovo je prva Vlada koja je uzela reprezentativan uzorak i napravila budžet po tome”, kazao je.

Prvo na čemu su radili, kaže, bio je javni prijevoz, a u 2021. borba protiv pandemije i posljedica. Dodaje da su dali rekordne iznose za privrednike.

Govoreći o spisku pizvanih na EXPO, kazao je kako će on uskoro biti javno dostupan i da su privrednici iz cijele BiH aplicirali.

Naveo je i neke od, kako kaže, rekorda:

– najaprocjepljeniji kanton
– subvencije za vrtiće
– poticaj za film
– poticah za mlade za kupovnu stanova

– izdvajanje za nauku i istraživanje
– zamjena peći i utopljavanje objekata
– stanovi za borce
– izdvajanja za olimpijski sport i sport koji predstavlja BiH

“Mrak ćemo pobijediti svjetlom”

“2022. godina je godina nade. U okruženju koje nam je na državnom nivou, gdje ljudi donose životne odluke, uključujući strah za sigurnost sebe i svojih porodica. Toliko nam je zatrovana politička scena da će neko reći da je naivno ovo što govorimo – da će biti bolje. Biće bolje. 2022. će biti godina gdje ćemo mrak pobijediti svjetlom koje će sijati iz ove vlade prema ostatku BiH”, poručio je Forto.

#social-embed_0

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare