Forto: Trenutno razgovaramo sa dva proizvođača vakcina

Vijesti 22. feb 202112:55 > 13:52 1 komentar
N1

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je nakon današnje sjednice Vlade koja je održana zbog rasta broja zaraženih da proizvođač vakcina Pfizer daje svoje doze samo preko državnog ministarstva.

Sjedili smo predstavnicima Pfizera i oni kažu da je jedini način nabavke preko državnog ministarstva, dakle mora ako ništa objediniti sve porudžbe. Tražili smo da sjednemo sa Ministarstvom civilnih poslova i nismo dobili odgovor“, rekao je Forto.

Istakao je i da je razgovarao sa još jednim proizvođačem vakcina te su iz te kompanije rekli da minimalna količina vakcina mora biti milion i po doza, i da rade samo na tom principu.

Takođe Sputnjik ide preko državnog instituta iz Rusije i oni idu na tržišnom principu, izuzetno teško je ući u lanac nabavke. 100.000 doza smo spremni uzeti uz 100.000 doza kako bi krenuli u masovnu vakcinaciju, a još nismo na tržištu to uspjeli naći. Država mora da radi svoj posao jer sve druge države to rade. U našem susjedstvu mogli smo vidjeti kako se očekuju vakcine a naša vlast bježi od te odgovornosti“, kazao je premijer KS.

Naveo je i da su trenutno u KS u razgovorima sa velefarmacijama koje su ovlaštene za uvoz.

Trenutno razgovaramo sa par proizvođača – Oxford i Sputnjik, ali to još nije konkretno, još nemamo potvrđenu narudžbu, čekamo ponude trenutno“, rekao je.

Poručio je i da ova vlada trenutno traži one koje se koriste u Evropskoj uniji.

“Mi kao kanton nismo mogli ići direktno u pregovore sa inostranstvom, to može samo država”, istakao je te dodao:

“Država i entitetska vlada treba da počnu raditi svoj posao”.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare