Forto, Trifunović, Murtezić i Prljača u Novom danu

Vijesti 11. apr 202116:14 > 18:15 0 komentara
N1

U "Novom danu" za početak sedmice, gledajte:

Na vanrednoj sjednici u petak Vlada Kantona Sarajevo je usvojila nove higijensko-epidemiološke mjere, na osnovu preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te njima djelimično ublažila prethodne. O novim mjerama, stanju sa pandemijom, vakcinaciji i ekonomskim posljedicama restriktivnih mjera govori premijer KS Edin Forto.

“Nit vodilja kampanje je pozdrav ‘Hej, Sloveni’, koji smo prekrstili u ‘HEJT, SLOVEni’, jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i ‘dobar dan’.” kaže to glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović, o kampanji protiv govora mržnje. Jeste li se zapitali kako bi svijet izgledao kada bi razgovarali onako kako komentarišemo postove i objave na društvenim mrežama? Biste li imali dostojanstva i hrabosrosti tako razgovarati uživo? Zašto nam je mržnja postala normalna i zašto to nikako ne smije da se nastavi? Kampanja je izazvala buru reakcija u samo 24 sata nakon objave, a za N1 govori Aleksandar Trifunović!

Pregled i analiza sudske prakse u Bosni i Hercegovini u predmetima govora mržnje pokazuje da su ovo djela za koja se u našim sudovima rijetko sudi, a još rjeđe osuđuje. Ovo je jedan od zaključaka iznesenih u publikaciji “Izabrani segmenti iz oblasti zaštite ljudskih prava”, zbornika radova 13 radova sudija, profesora prava, te drugih stručnjaka za ljudska prava. Urednik publikacije, dr. Arben Murtezić, naš je sagovornik za ovu temu!

Ponedjeljak, dan je uoči muslimanskog mjeseca posta, Ramazana. Teška godina, teške okolnosti, vjernicima čini se, nikad draži dolazak mjeseca u kojem je počela objava Kur’ana. Vrlo je vjerovatno da građani Bosne i Hercegovine ove godine neće moći otići na sveti obred koji počinje 11. jula, a vakcinacija u BiH uveliko kasni za zemljama svijeta. O Ramazanu, okolnostima, ali i hadžu, govorit će savjetnik za medije reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Mustafa Prljača.

Web stranica Metacritic uvrstila je film bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić, “Quo Vadis, Aida”, na listu najboljih filmova svih vremena. Već do sada, film je dobio veliki broj nagrada, te se počekuje i ona najveća – Oscar! O značaju i filma i priznanja koja dobiva, govori Rijad Gvozden, jedan od glumaca iz filma!

O epidemioloskoj situaciji u KS, stanju u Opstoj bolnici “Prim. Dr. Abdulah Nakas”, a sve nakon uvedenih ostrijih restriktivnih mjera govori infektolog Ednan Drljević!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!