Forto u Potočarima: Vlada KS pomaže rad Memorijalnog centra sa 100.000 KM

Vijesti 20. apr 202118:23 0 komentara
N1

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto posjetio je danas mezarje žrtava genocida u Potočarima i Memorijalni centar Srebrenica.

Kako je saopćeno iz Službe za protokol i press KS, premijer Forto je istakao važnost podrške radu Memorijalnog centra.

“Memorijalni centar Srebrenica je sastavni dio nečega što se zove kultura sjećanja, koja, kad se oslobodi od politike, može dovesti istinu i tamo gdje se ona sad ne priznaje. Podrška Memorijalnom centru je podrška borbi za istinu. Podrška Memorijalnom centru je borba protiv negatora genocida”, rekao je Forto.

Ovom prilikom, potpisan je Memorandum o saradnji, koji će omogućiti još 100.000 KM podrške aktivnostima i projektima Memorijalnog centra Srebrenica u 2021. godini od Vlade Kantona Sarajevo.

”To je minimum što dugujemo prema žrtvama genocida”

“Ovih 100.000 KM podrške radu Memorijalnom centru su tek početak.Mi želimo da na institucionalan način obezbijedimo stalnu podršku Memorijalnom centru, jer mislimo da sadašnje rukovodstvo počinje na jedan naučni, a ne politički, način da se odnosi prema gradnji i čuvanju onoga što se zove kultura sjećanja i što će na kraju, nakon jednog dužeg vremena, biti jedina i stvarna istina onoga što se dogodilo bez obzira šta u ovom trenutku mnogi govorili o tome”, pojasnio je Forto.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je izrazio zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na podršci.

“Sve izvještaje o realiziranim aktivnostima smo podnijeli na vrijeme, sva sredstva smo opravdali i sve planirane rezultate smo postigli. To je minimum što dugujemo prema žrtvama genocida – kao ljudi kojima je povjerena misija čuvanja istine o Srebrenici. Činjenica da je premijer Forto danas tu i da imamo priliku za nastavak saradnje, potvrđuje još jednom da smo na pravom putu. Hvala za podršku Vladi Kantona Sarajevo, te naravno, poreskim obveznicima – građanima i građankama Kantona Sarajevo, koji u ovim teškim vremenima ekonomske i zdravstvene krize ne zaboravljaju Memorijalni centar”, kazao je Suljagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!