Forto: Vlada KS nije odustala od rigoroznijih mjera za nevakcinisane

Novi dan 20. sep 202109:47 > 10:07 2 komentara
N1

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo za N1 je govorio o učešću privrede na EXPO-u u Dubaiju, prestižnom sajmu poduzetništva, epidemiološkoj situaciji i nepopularnim mjerama, lažnim diplomama u javnim preduzećima i dr. aktuelnim temama u ovom kantonu.

Na pitanje da li će privrednici iz Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine moći otići na EXPO ukoliko ne dobiju podršku Vijeća ministara BiH, Forto je kazao da prema posljednjim informacijama ne bi trebao biti problem da naša država učestvuje preko organizacije kantonalne vlade.

“Mi danas imamo prve široke operativne sastanke. Do sada je sve pripreme radio ministar privrede KS Adnan Delić i ne očekujem neke velike prepreke”, kazao je Forto.

Dalje je naveo da će organizatori iz Dubaija pomoći BiH onoliko koliko je potrebno da se kompletira svjetska prezentacija.

“Ta mapa svijeta koja se nalazi na EXPO-u u Dubaiju ima neku crnu tačku (BiH op.a.) i očigledno je da neko želi da ta crna tačka tamo bude. Otkako sam se uključio u politiku, godinama govorim da pola stvari koje nam smetaju ja iz čistog stida ne bih dozvolio da se dese. I zato ne mogu vjerovati da se neke stvari dešavaju, ali eto to je naša politika realnost”, dodao je premijer KS.

Borba protiv korupcije

Shodno preuzimanju organizovanja predstavljanja BiH u Dubaiju na EXPO-u, uslijedili su i komentari poput onih da “Edin Forto glumi državu” na šta je on kazao da je nažalost tačna posebno ukoliko se vidi na koji način Kanton Sarajevo podržava sportiste.

“Pa pola reprezentacija Bosne i Hercegovine računa upravo na pomoć budžeta Kantona Sarajevo zato što nažalost državni nivo ne radi svoj posao. Čak i oni kojima su puna usta Bosne i Hercegovine ništa ne rade da se država predstavi u svijetu na najbolji mogući način, a sport je jedan od njih. To je neki naš sistem. Kod nas se patriotizam ogleda više u tome kada često spomenete državu i kada često mašete zastavom. Patriotizam je puno više od toga, kada plaćate porez i poštujete zakon i kada dozvolite da se država predstavlja u svijetu”, naglasio je Forto.

Dalje se osvrnuo na borbu protiv korupcije navodeći da Kanton Sarajevo uvjerljivo najviše radi o tome kada je riječ o BiH.

“Mi smo gomilu krivičnih prijava isporučili Tužilaštvu KS i ne znamo kakav je epilog tih optužnica. Mi bismo voljeli da nam neko kaže da neke od tih optužnica što smo poslali neće proći i da nam navedu razlog. Činjenica je da se u KS, ali i u ostatku države ne rade slučajevi kriminala i korupcije ili bar ne dovoljno, posebno kada je riječ o privrednom kriminalu (javne nabavke)”, istakao je Forto.

Kada je riječ o otkrivanju korupcije, Vlada KS je u proteklom periodu otkrila 59 falsifikovanih diploma u nekoliko sarajevskih javnih preduzeća, ali je tom prilikom istaknuto da se vrši na njih pritisak da se obustave ti procesi.

“Dobio sam informaciju da je najveći pritisak sa državnog nivoa vlasti. Iz nekog razloga, oni ne žele da se provjeravaju diplome. Vjerujem da je to da se ne bi dalje nastavile provjeravati i druge sporne diplome kojih ima i u državnim institucijama. Svakako ko je studirao i ko je završio fakultet, mislim da želi da se upravo skine upitnik iznad njegove diplome. Taj pritisak izgleda tako da se najednom javi neki službenik Agencije za javne nabavke ili iz Agencije za zaštitu podataka i kažu da mi to ne možemo provjeravati jer zadire u privatnost određene osobe jer se tu nalazi privatni podatak poput matičnog broja što su potpune besmislice. To je administrativni ili druga vrsta otpora da se nešto ne provjeri”, tvrdi Forto.

Forto je naglasio da nakon krivičnih prijava koje će uslijediti, neće više, barem u Kantonu Sarajevo, biti prihvatljivo da se sa lažnom diplomom dobije posao.

“Jer će onaj koji ga želi primiti provjeriti diplomu i reći ‘žao nam je, ali više ne može’ i korak po korak u jednom trenutku izgradit će se kapacitet da se uhapsi i neki visoki zvaničnik”, naveo je.

O prijavi protiv Vranića

Nedavno su zastupnici SDA u Skupštini KS Mahir Dević i Haris Zahiragić, najavili krivičnu prijavu protiv Harisa Vranića, ministra zdravstva KS.

Riječ je o Odluci o izmjenama i dopunama Liste lijekova, koju je kantonalna vlada odobrila na Vranićev prijedlog, a on uputio bez prethodnog mišljenja stručne komisije koja za svaku zasebnu aplikaciju farmaceutskih kuća treba da kaže stav.

Haris Zahiragić, član Kluba SDA, na press konferenciji je kao posljedicu takve odluke naveo primjer skidanja s Liste veoma korištenog medikamenta ‘enap’ ili ‘enap H’. Odluka je promijenila, prema Zahiragićevim riječima, status oko 500 lijekova među kojima su i neki bez odgovarajuće zamjenske varijante na tržištu, a pojedine farmaceutske kompanije dobile su priliku za godišnji profit od pet do deset miliona KM.

Forto je komentarisao navedeno ističući da je sve urađeno po zakonu te da niko nije ni u jednom trenutku nije zaobišao Komisiju.

“Bilo je dozvoljeno, naprimjer, oko 15 brendova za jedan lijek, a sada je dozvoljen samo onaj koji je izmislio i ima originalnu licencu za taj lijek od onih koji se nude, a preferenciju imaju domaći proizvođači. Ne znam da li je sporno da se prednost daje domaćim proizvođačima za nešto što je isto po svom hemijskom sastavu. Komisija nije preskočena jer po zakonu ministar donosi listu lijekova i onda je daje na Vladu koja tu listu usvaja i to se tako i dogodilo. Komisija je zadužena da prikupi sve prijave, da ih obradi i vidi da li je sve u skladu i tako se upravo i dogodilo”, rekao je Forto.

Govoreći o spremnosti na četvrti val koronavirusa u KS, Forto je se osvrnuo na to da je Federalni krizni štab u jednom trenutku odustao te se početi pretvarati da su kantoni države unutar njega koje će same donositi odluke.

“Oni su upravljali krizom na način da nisu njom upravljali. Mi smo jedini koji smo u trećem valu na proljeće upravljali krizom, jedini smo imali ‘lockdowne’, restrikcije i ekonomski odgovor na zatvaranje određenih biznisa i bili smo jedini kanton koji je to radio. I sada ako kažete da smo kasnili, možda nije bio savršen tajming, ali mi smo se bavili i upravljali krizom”, mišljenja je Forto.

O potencijalnim novim mjerama u KS

Danas će zasijedati Krizni štab KS i Forto je rekao da će vidjeti kakve će biti daljnje preporuke navodeći da ova kantonalna vlada još nije odustala od rigoroznijih mjera za nevakcinisane.

“Nismo odustali, ali pratit ćemo situaciju i gledat ćemo da na najbolji način upravljamo četvrtim valom koji je već tu. Naš zdravstveni odgovor je spreman, ali želim ponoviti da je jedina dobra zaštita od pandemije vakcina. Napokon imamo dovoljno vakcina i pozivam sve građane da se vakcinišu, a oni koji su skeptični neka se obrate svom doktoru, nama (Vladi op.a.), da im pomognemo”, naglasio je.

Govoreći o već prisutnom četvrtom valu koronavirusa, Forto ističe da zdravstveni odgovor nije upitan i da je on tu te da će se Vlada morati boriti za ekonomski odgovor.

“Vidjet ćemo koliko možemo pomoći da opet ne dođe do nekog velikog ekonomskog zaustavljanja i to je naš budući zalog. Neke zemlje upravo zbog toga odbijaju da se ponovo zatvore. Ovo je jedna izrazito kompleksna situacija i mi ćemo nastojati njom upravljati na najbolji mogući način, a građane molimo da se vakcinišu”, poručio je Forto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare