Forto za N1: Čović ima win-win situaciju

Dan uživo 21. mar 202217:57 > 19:23 4 komentara
N1

Edin Forto predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo gostovao je u Danu uživo na N1.

Forto je govorio o propalim razgovorima o izbornoj reformi.
“Ovaj skup parametara koji su proizveli ono šta je sad, elektori, udovoljavanje etničkim kriterijama, dodatnim etničkim garancijama nisu nastali u prethodnoj godini. Nastali su u proteklih deset godina kroz intenzivno lobiranje HDZ-a, kroz državu Hrvatsku, kroz evropski parlament i hrvatske predstavnike u EU parlamentu sa jedne strane. Sa druge strane SNSD koji sve radi da napravi BiH nefunkcionalnom, a onda preko Beograda i drugih “evropskih partnera” poput Orbana pokušavaju drugu viziju. Sada oni zajedno guraju tu drugu viziju i onda neko dođe slegne ramenima i kaže ovo trenutno nije moguće (Prijedlog izborne reforme Naše stranke u parlamentarnoj proceduri koji podrazumjeva građanske principe.). Možda se na proljeće dogovorimo, nakon izbora, moramo se dovesti u priliku da razgovaramo o najboljem prijedlogu. Svi akteri koji su ga pročitali kažu da je to najbolji prijedlog.” kazao je Forto.

Forto je između ostalog kazao i da je “uvjerljivo najjača koalicija HDZ i SDA, oni imaju viziju podjeljenje BiH i profitiraju na tom svom sukobu.”

Na pitanje voditelja o eventualnom odustajanju međunarodne zajednice od BiH forto je rekao:

“Mi živimo u daleko drugačijoj situaciji nego prije godini dana. Nakon ruske agresije je sve drugačije. Zapadni Balkan je od prije mjesec dana postao sigurnosno pitanje Evrope. Mi moramo popuniti doplomatski vakum koji je dozovlio da probosanki predstavnici nemaju glas u Briselu, Vašingtonu…”

Forto je rekao da je Čović skusan političar i da ima win win situaciju, “ako naprave reforme pobijedio je, ako ne, onda homogenizira glasačko tijelo.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare