Foto-takmičenja za mlade: “Ljepota zaštićene prirode BiH”

Vijesti 30. jul 202113:38 0 komentara

Svjetski dan zaštite prirode obilježava se 28. jula, čiju važnost i ljepote nastoje istaći i organizatori foto-takmičenja za mlade pod nazivom "Ljepota zaštićene prirode BiH".

USAID Turizam, WWF Adria-svjetska organizacija za zaštitu prirode i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša/životne sredine, organizovali su projekat za mlade u okviru kojeg im se pružila prilika da kroz fotografije predstave ljepote zaštićene prirode Bosne i Hercegovine.

Kreativnost mladih

“Imamo Akademiju za prirodu na primjer gdje ih zapravo učimo tome šta su zaštićena područja, koji su njihovi benefiti, zašto su važna i zapravo na taj način da oni utiču i na donosioce odluka kako bi sačuvali ta zaštićena područja koja su važna zbog očuvanja biodiverziteta kojim svakako možemo i treba da se pohvalimo u region”, kazala je Milena Dragović, organizatorica ispred WWF Adria.

A BiH može da se pohvali i kreativnošću mladih, zbog kojeg, tročlanom žiriju nije bilo ni malo lako odabrati najbolje.

“Bilo je jako teško odabrati najbolje kandidate i na kraju mislim da smo svi nekako pronašli one fotografije na kojima se doista vidi ta povezanost čovjeka i prirode, kao da smo mi, doista tamo u tom trenutku, zajedno sa fotografom”, rečeno je iz žirija.

Netaknute ljepote

Zelene površine, vodopadi, jezera i rijeke, netaknute ljepote naše zemlje – veliki su izbor za dobru fotografiju.

“Svojom fotografijom pokušavam izraziti ljubav koju osjećam prema svojoj državi i nastojim da tu ljubav probudim i u drugim osobama. Zaista mi je drago što je ova fotografija pobjedila jer na neki način dobro prikazuje svu tu prirodnu ljepotu koju naša država itekako nudi”, kazao je Bakir Islambegović, učesnik i pobjednik takmičenja.

234 fotografije, koje su učestvovale u ovom takmičenju, su samo dio onoga što naša zemlja ima, a što su mladi, između 15 i 20 godina, kroz svoj objektiv prenijeli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!