Fotografija koja je obilježila dan: Sa osmijehom protiv veličanja zločinaca

Vijesti 09. nov 202122:23 > 22:28 0 komentara
Privođenje Aide Ćorović (Nemanja Jovanović/Nova.rs)

Fotografija aktivistkinje Aide Ćorović koja je sa osmijehom na licu nasilno odvedena u policijsku stanicu Vračar u Beogradu obilježila je današnji dan u regiji.

Ćorović je u utorak privedena nakon što je jajima gađala mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću. Nju i drugu aktivistkinju Jelenu Jaćimović na silu su priveli policajci u civili koji “nisu čuvali mural, nego su branili red i mir”.

Fotografija Aide koja se sa osmjehom suprotstavlja veličanju ratnog zločinca postala je simbol večerašnjeg protesta građana u Beogradu.

Ćorović je nakon puštanja na slobodu poručila kako je “ova bruka večeras lice režima Aleksandra Vučića i grijeh na njegovu dušu”.

“Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima”. Ćorović  je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negdje i pretući.

Ćorović je dodala da je današnji dan mnogostruko simboličan i da su otišle ispred murala danas i vidjele da, da osim novinara i policije, „nije bilo nikoga od kolega“.

„I naša reakcija je bila potpuno spontana, nismo mnogo razmišljale, bilo mi je žao da budemo tu i da mediji odu… Danas je važan dan i nosi mnogo simbolike i tu smo priliku propustili. To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen (jajima)“, navela je za Dnevnik N1.

Ono što je uslijedilo, kaže, bilo je šokantno za nju. „Osjetila sam nečije ruke i čula sam – „pustite ženu“, glas (aktiviste i književnika) Vlade Arsenijevića. Niko nije rekao – mi smo policija. Pokušavala sam da se držim za neku banderu, čula sam Vladin glas. Pomislila sam da su navijači, da će me odvesti u neku od onih uličica, da će me uvući u neki ulaz i prebit će me“, priča aktivistica.

Kaže da nijednog trenutka policajci nisu rekli ko su i gdje će da ih vode. „Niko se nije predstavio, tražili su nam lične karte, policijski kombi je došao, stavili su nas kao dvije izgrednice i odveli u PU Vračar“, kaže navodeći da su tamo s njima ljubazno postupali. Čak je jedan mladić (policajac) koji me je vukao rekao – pa nije trebalo da se branite, eto ja se sada nalazim na fotografijama u svim medijima, prenosi.

Ona navodi da ima dobro iskustvo sa policijom, podsjeća da je bila sam dvije i po godine štićena osoba. „I sada, mi remetimo javni mir zato smo gađale mural osuđenog zlatnog zločinca, bit ćemo kažnjene simbolično, a mural se štiti“, kaže ona.

Navodi da je u čitavoj situaciji imala u glavi i mlade u Novom Pazaru i nenormalna navijanja kad dođu timovi iz Novog Pazara – tu spiralu mržnje i nacionalizma.

„Sve vrijeme imam osjećaj da sam se vratila u 1990. i 1991. Da li je moguće da ovo društvo, poslije 30 godina, nije iskoračilo nego imamo isti vrijednosni sistem? Ja nisam dripac, nisam baraba, ja sam bila poslanica, mi smo dvije pristojne građanke koje vuku po ulici, a zaštit ćemo mural“, navodi Aida Ćorović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!