FOTO+VIDEO Pokazna vježba OS BiH – kako izgleda izmještanje povrijeđene osobe

Vijesti 10. dec 202111:48 1 komentar
F.Z. / N1

U Rajlovcu je danas održana pokazna vježba novih i starih helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine .

Kako javlja reporter N1 Faruk Zametica, održana je pokazna vježba premještanja povrijeđene osobe i njeno izmještanje, ali i gašenje požara.

 

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

Četiri američka helikoptera opšte namjene Bell Huey II namijenjeni za Oružane snage Bosne i Hercegovine sletjeli su danas u kasarnu “Rajlovac” gdje je izvršena njihova primopredaja.

Tim povodom je upriličena svečana ceremonija primopredaje a planirano je i obraćanje članova Predsjedništva BiH.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je danas u Rajlovcu da su novi helikopteri za OS BiH investicija u sigurnost i stabilnost.

Zalog za čvršće partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i dalji iskorak ka NATO-u”, poručio je Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg obilježavanja svečanog uručenja četiri helikoptera OS BiH.

Projekat se realizovao kroz Evropski program dokapitalizacije i poticaja te kroz FMS program podrške partnerskim državama u iznosu od 38 miliona 500 hiljada američkih dolara. Bh. strana je izdvojila 4 miliona 365 hiljada američkih dolara. Modernizacija helikopterske flote predstavlja jedan od preduslova za nastavak efikasnog i bezbjednog izvršavnaja zadataka iz misije OS BiH. Novi helikopteri opremljeni su modernom opremom koja će doprinijeti unapređenju postojećih i stvaranju uslova za nove operativne sposobnosti“, istakao je Mašović.

Dodao je i kako se time povećava kapacitet brigade zračnih snaga.

Prisutnima se obratio i američki ambsador u BiH Eric Nelson koji je kazao da očekuje da će još opreme za OS BiH doći u narednom periodu. Istakao je i da su “ponosni na to da podržavaju naše NATO partnere”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare