“Franz Ferdinand i Sofija” u Sarajevu na 107. godišnjici atentata (FOTO+VIDEO)

Vijesti 28. jun 202112:32 > 13:07 3 komentara
Faruk Zametica/N1

"Franz Ferdinand, Sofija i Gavrilo Princip" danas su se "provozali" Sarajevom i izazvali veliku pažnju. Riječ o performansu sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena kojim je obilježena je godišnjica događaja poznat kao "Sarajevski atentat". Na današnji dan, 28. juna 1914. godine, pripadnik organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip u Sarajevu je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda. Ovaj pucanj U atentatu je ubijena i njegova trudna supruga Sofija. Ovo je bio događaj koji promijenio historiju i svijet. Počeo je Prvi svjetski rat.

Deni Mešić u ulozi Gavrila Principa, izjavio je da je ovo promocija naše historije i kulture.

“Ne želim ulaziti u to da li je Gavrilo dobar ili loš više idemo na to da predstavimo našu bogatu historiju. To nam je cilj i da privučemo turiste da vide naš grad jer imamo mnogo toga ponuditi“, rekao je “Gavrilo”.

Za ovu ulogu se pripremio i o događaju je naučio mnogo toga.

“Franz Ferdinand”: Mi smo likovi koji su obilježili svjetsku historiju

Fatima Kazazić-Obad predstavljala je Sofiju, a kako je kazala, svaki put kada radi ovaj događaj lijepo se osjeća.

“Danas je poseban dan jer se obilježava godišnjica atentata. Svi ljudi su nam mahali i smijali se kada smo prolazili. Možda svako ima svoj politčki stav o ovome što se desilo, ali lijepo je da učimo o historiji“, izjavila je “Sofija”.

Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1

Filip Radovanović utjelovio je lik Franza Ferdinanda.

“Odličan je osjećaj. Projekat traje duže vrijeme i svaki put su nevjerovatne reakcije ljudi. Divno je za Sarajevo što je odlučilo da podrži ovaj projekat i ponudi nešto ljudima koji dolaze, da im pokaže historiju ovog grada i države. Mi smo likovi koji su obilježili svjetsku historiju i puštamo ljudima da sami presude i kako žele da gledaju na njih”, pojasnio je “Ferdinand”.

Besplatan ulaz u Muzej

Direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka izjavila je da je Muzej danas otvoren za sve posjetitelje jer se obilježava dan koji je značajan ne samo za Muzej nego i za Sarajevo.

“Jako je bitno obilježavati ove datume, kada je u pitanju turistička ponuda, privlačenje posjetilaca, posebno za nas Muzej. Dio Muzeja posvećen je ‘sarajevskom atentatu’ i predstavlja cjelinu od pet objekata koji pripadaju Muzeju. Turisti su jako zainteresovani. Mi se nalazimo na historijskom mjestu, ovo je historijska lokacija“, kazala je Leka.

Podsjetila je da je zbog koronavirusa bio i manji broj turista.

“Turisti se polako vraćaju u grad, život se polako vraća u Sarajevo i ovo je idealna prilika da na ovako simboličan način obilježimo početak turističke sezone”, dodala je Leka.

Ulaz u Muzej Sarajevo 1878.-1918. slobodan je za posjetitelje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare