Franz Ferdinand, Sophie i Gavrilo Princip prošetali sarajevskim ulicama

Vijesti 28. jun 202119:15 1 komentar

Pažnju turista u Sarajevu danas je privukao ulični performans povodom 107. godišnjice sarajevskog atentata. Glumci likova Franza Ferdinanda, njegove supruge Sophie i Gavrila Principa, prošetali su sarajevskim ulicama i podsjetili svijet na događaje iz 1914. godine. Sarajevo je tada bilo centar svijeta, a maleni dio tog perioda probao se dočarati danas na sarajevskim ulicama.

Franz Ferdinand i supruga Sophie te Gavrilo Princip stilgli su prvo ispred sarajevskog muzeja.

Sarajlije, ali i turisti imali su priliku razgovarati, i slikati se sa njima. Oduševljenje je bilo vidno.

A u svakom ratu postoje i dvije strane. No, kako kažu glumci, stranu niti jednu nisu zauzeli. Cilj je, kažu, jedini ispromovisati bogatu sarajevsku historiju.

“Ne želim ulaziti uopšte u to da li je Gavrilo dobar ili loš, više idemo da predstavimo našu bogatu historiju BiH, to nam je cilj, i da privučemo mnoge turiste da dođu, da vide naš grad, stvarno imamo mnogo toga za ponuditi”, kazao je glumac Deni Mešić.

“Postoji jedna strana koja podržava atentat, jedna koja ne podržava, a mi ostavljamo ljudima da sami donose svoj sud, mi smo tu ti likovi koji su obilježili historiju, svjetsku, tako da puštamo ljudima da oni sami presude kako žele i da gledaju ove likove koje igramo”, kazao je njegov kolega Filip Radovanović.

“Imali smo priliku da se vozimo po gradu, svi su se smijali. Možda imaju svi svoj politički stav oko ovog što se desilo, ali nekako lijepo je da učimo o historiji”, dodala je glumica Fatima Kazazić-Obad.

Dio Muzeja Sarajevo posvećen sarajevskom atentatu

A historija se posjetiteljima probala približiti i u Muzeju Sarajeva, u kojem je jedan dio posvećen upravo sarajevskom atentatu. Nakon pandemije, scene punog muzeja trebale bi označiti početak turističke sezone, kaže direktorica Alma Leka.

“Ovo je jako bitan datum za Sarajevo, ovo je brend grada Sarajeva, ovo je nešto što privlači turiste u grad i što ih ponovo iznova dovodi u ovaj grad”, istakla je.

Podsjetimo, 28. juna 1914. godine pripadnik organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip, pucnjevima iz pištolja usmrtio je austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu, koji su bili u posjeti Sarajevu. Taj događaj mnogi smatraju povodom za početak Prvog svjetskog rata. Svi članovi Mlade Bosne koji su učestvovali u atentatu uhapšeni su i osuđeni u tzv. Solunskom procesu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare