Franz i Waitz: Postojeći sistem u BiH favorizuje segregaciju i diskriminaciju

Vijesti 13. dec 202116:14 2 komentara
Twitter / Fena

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo i članovi Interresorne radne grupe Josip Brkić, Dženan Đonlagić, Saša Magazinović, Damir Arnaut i Munib Jusufović razgovarali su danas sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeom Franzom i članom te delegacije, poslanikom u Evropskom parlamentu Thomasom Waitzom.

Članovi Interresorne radne grupe upoznali su poslanike Evropskog parlamenta sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, kao i sa dosadašnjim radom Interresorne radne grupe.

Naglasili su da je Bosna i Hercegovina, kao demokratska država i članica Savjeta Evrope, u obavezi da svoj izborni sistem i Ustav uskladi sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, te da, provođenjem tih presuda, iz Izbornog zakona i Ustava BiH eliminiše diskriminatorne odredbe.

Upozorili su i na aktuelnu političku krizu, te zatražili snažniju podršku institucija Evropske unije (EU), a posebno Evropskog parlamenta, u otklanjanju uzroka krize, jačanju evropske perspektive i ubrzanju procesa evropskih integracija BiH.

Poslanici Evropskog parlamenta, koji pripadaju Klubu poslanika Zeleni/Evropski slobodni savez, naglasili su da se snažno zalažu za prevazilaženje etnonacinalističkog sistema vladanja u BiH.

Upozorili su da s postojećim sistemom, koji favorizuje segregaciju i diskriminaciju, BiH ne može računati na evropsku budućnost, te poručili da BiH treba da bude uređena kao država u kojoj će svi građani imati jednaka prava i šanse.

Poslanici Franz i Waitz najavili su da će se u Evropskom parlamentu zalagati za promjenu dosadašnje strategije EU za BiH, kao i za jači angažman institucija EU, koji bi ubrzao reforme i evropski put Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare