Freiberga: Neke zemlje misle da ako oslabe susjede to automatski njih čini jačim

Vijesti 04. nov 202112:02 > 12:37 0 komentara
N1

Vaira Vike Freiberga, bivša predsjednica Latvije, obratila se na Baku forumu. Istakla je kako je "Rusija najveća zemlja na svijetu i da će njena uloga biti od ključne važnosti". Osvrnula se na bitnu ulogu Vijeća sigurnosti UN-a, međususjedske odnose zemalja u svijetu i potrebu, kako je rekla, nekih zemalja da susjede oslabe.

“Njihov stav ka međunarodnoj saradnji uvijek će imati uticaja na to hoće li ta saradnja biti dobra ili ne. Svi uvijek gledamo s velikim zanimanjem ka razvoju događaja kako u Rusiji, tako i u Kini. Mislim da je važno da budemo sigurni da je cijeli svijet angažovan, da razgovaramo jedni s drugima, da Vijeće sigurnosti UN-a i dalje igra ulogu koja mu je dodijeljena kada su Ujedinjene nacije formirane. Zato što je to mjesto gdje velike i manje sile, pošto također imamo stalne i rotirajuće članice u Vijeću sigurnosti, imaju priliku da se okupe i nadamo se rješavaju probleme i donose zajedničke odluke. Bilo koji broj zemalja može imati i pozitivnu i negativnu ulogu u tome šta se dešava njihovim susjedima. To je jedan od razloga zašto su UN formirane. To je jedino tijelo kojeg imamo, a koje ima univerzalno prihvaćen autoritet”, kazala je.

“Morate gledati situaciju u kojoj ćete svi dobiti”

Na pitanje hoće li se zemlje zapravo podvrgnuti tom autoritetu, konstatovala je “da ne” i da “to znamo iz prakse”.

“Ali, ostaje nam jedina nada kao čovječanstvu, mislim da, ako ne počnemo koristiti strašna oružja koja je toliko moćnih zemalja akumuliralo jedno protiv drugih, oni nekako moraju ograničiti svoje ambicije. Neke zemlje izgleda misle da ako susjede oslabe, to automatski njih čini jačim. Mislim da postoji čitav proces obrazovanja čovječanstva, počevši od djece, za budućnost. Djecu i mlade moramo učiti da ova ideja da škodite nekome kako bi vi izgledali jači, bolji, moćniji, da je izuzetno beskorisna. To je gubitnička situacija. Stvar je u tome da morate gledati na situaciju u kojoj će svi dobiti, gdje će vaša zemlja biti jača, a iskreno i raditi sa drugim zemljama na pozitivan način ili ih jednostavno pustiti na miru. Lično sam, kao bivša predsjednica male zemlje Latvije, nikada nisam shvatala zašto neke zemlje misle da je toliko važno da destabilizuju, zašto se ne fokusiraju na vlastite ciljeve, građane, na vlastitu budućnost, a druge ostave na miru”, zaključila je bivša predsjednica Latvije.

Podsjetimo, u Bakuu se nalazi i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji se također obratio. U svom obraćanju kazao je kako se “u regionu vraćaju duhovi prošlosti i zvecka oružjem”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!