Dionosaurus od ćumura u glavnom gradu BiH

Vijesti 27. okt 202112:10 > 13:23 0 komentara
F.Z./N1

Na platou Historijskog muzeja BiH danas je predstavljena globalna kampanja o štetnim efektima subvencija za fosilna goriva na ljude i planet koju realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

“Subvencije za fosilna goriva nisu ni efikasne niti pravedne. Konkretne akcije u borbi protiv klimatskih promjena važne su u kretanju ka inkluzivnom, zelenom oporavku, a uoči konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP26 koja se održava u Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra 2021. godine”, istaknuli su iz UNDP.

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH kazala je da od danas Frenkie (skulptura dinosaurusa) nastanjuje taj muzej.

“Brinut ćemo se o njemu i siguran sam da će biti veliki interes da dođu građani i pogledaju ga. Drago nam je da od Historijskog muzeja kreće globalna kampanja. Svi sadržaji muzeja imaju za cilj da pokrenu neke promjene u društvu“, navela je Hašimbegović.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH istaknula je da su ponosni što lansiraju ovu kampanju u Sarajevu sa Histotrijskim muzejom.

“Glavna poruka kampanje je da je čitava vrsta dinosaurusa u prošlosti nestala sa zemlje zbog kataklizme. Mi ljudi imamo izbor da zaustavimo takve kataklizme kao što je klimatska kriza. . Moramo donositi odluke za budućnost naše djece. Ne smijemo izabrati izumiranje”, naglasila je.

Hanna Dujmović, akademska skulptorica pojasnila je način same izrade Frenikia. Materijal kojim je rađena skulptura je ćumur.

“Zbog toga i poruka “Neka izumiranje ne bude vaš izbor”. Zato se vide i kanelure između koje izgledaju kao da će se svakog momenta otvoriti. Nadamo se da će biti još ovakvih projekata gdje ćemo kroz umjetnost moći da podignemo svijest našeg društva”, istaknula je Dujmović.

Pored Dujmović, na skulpturi su radili Marko Frančešević, magistar skulpture, Samir Sućeska magistar i viši asistent na odjelu skulpture Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Javnosti su se obratili i Armela Mehdin, jedna od pobjednica Klimatskih debata za mlade organizovanih u saradnji sa AIESEC-om, koja će zajedno sa Anastasijom Đorđom Bosančić, učestvovati na COP26 događaju posvećenom mladima. Bosna i Hercegovina će po prvi put imati predstavnike mladih na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!