Fuad Kasumović danas će biti pušten iz pritvora

Vijesti 10. dec 202114:17 > 14:22 3 komentara
N1

Tužilaštvo ZDK danas će završiti ispitivanje posljednjeg od preostalih 11 svjedoka u predmetu “Zenicatrans”, te će u toku dana će Kantonalnom sudu u Zenici uputiti prijedlog za ukidanje mjere pritvora gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini.

Na konferenciji su podsjetili da je javnost od ranije upoznata da je Kantonalni sud Zenici postupajući po prijedlogu ovog Tužiteljstva odredio jednomjesečni pitvor osumnjičenim osobama Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini.

“Pritvor je određen iz samo jednog zakonskog osnova, a to je postojanje naročitih okolnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke za koje je bila potreba da se saslušaju dalje tokom istrage, iako je prijedlog podnesen protiv više osumnjičenih i više zakonskih osnova”, istaknuli su.

Kako je pritvor određen samo po tom osnovu, dodaju, a cijenjeći činjenicu da se isti može svesti na najmanju moguću mjeru, postupajuća tužiteljica je dala maksimalne napone da će svih 11 preostalih svjedoka ispitati.

“Upravo je u toku saslušanje preostalog svjedoka, i biće obezbjeđeni potrebni dokazi da će uskoro biti upućen prijedlog Kantonalnom sudu u Zenici da se prema osumnjičenim Kasumoviću i Drini ukine mjera pritvora i zabrane sastajanja sa određenim licima. Slijedom navedenog da će tokom današenjeg dana imenovana lica biti puštena na slobodu da se brani sa slobode”, rečeno je iz Tužilaštvs ZDK.

Kasumović i Drino, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora JKP “Zenicatrans-prevoz putnika”, uhapšeni su 1. decembra u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kodnog imena “Zenicatrans”.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, a zbog sumnje da su počinili organizirani kriminal na štetu tog gradskog preduzeća, nad kojim je otvoren stečajni postupak, uhapšeno je više osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare