FUP demonstrirao snagu, građani poručuju – i dalje se ne osjećamo sigurno

Vijesti 01. jul 202119:55 0 komentara

Više stotine policijskih službenika u različitim vozilima prodefilirali su centrom Sarajeva povodom Dana policije Federacije BiH. Time je, kako su poručili iz FUP-a, predstavljen dio snaga i kapaciteta koje ta institucija koristi u cilju stvaranja sigurnog okruženja. A okruženje u Federaciji jeste sigurno, poručuju. No, građani ne misle tako.

Borbeno oklopno vozilo Bov. Brojni motocikli, kvadovi. Označena, ali i civilna policijska vozila. Građani koji su bili u prilici vidjeti sa čim Federalna uprava policije raspolaže, kažu, dobro smo zaštićeni. No, mnogi se ne osjećaju tako.

FUP demonstrirao snagu

FUP nije u mogućnosti imati više policijskih patrola na ulicama. Nedostaje policijskih službenika, priznaje i resorni ministar Aljoša Čampara. Federalna uprava policije, kaže on, prošle je godine raspisala konkurs za prijem 88 novih službenika koji bi uskoro trebali biti na raspolaganju FUP-u i građanima.

“Konkurs se odužio zbog pandemije i svega što je zadesilo BiH. Ali mislim da popunjenost nije na zadovoljavajućem nivou i da ima još uvijek prostora. Naravno, moraju se izdvajati i određena finansijska sredstva, ali to je problem koji prati svaku policijsku agenciju, a ne samo FUP. Ozbiljna država mora ulagati dodatna sredstva u finansiranje policijskih stuktura”, poručuje Aljoša Čampara.

Ipak, sigurnosna situacija je na zadovoljavajućem nivou, poručuju iz FUP-a. Posebno u odnosu za zemlje regiona. Prema godišnjim statistikama, manje je zabilježenih krivičnih dijela. I sve je više počionica takvih dijela koje se stavljaju pred lice pravde. A građani, poručuju iz FUP-a, mogu biti od velike pomoći.

“Od građana očekujemo da nam daju povratnu informaciju, da jave. Imaju sredstva, imaju metode kako to treba uraditi. Da budemo u standardu nekih zemalja gdje je svaki građani policajac jer će svaki građanin prijaviti. Upravo radi toga i apelujemo na javnost da prijavljuju sva krivična djela koja se dešavaju. Da prijavljuju izvršioce, na neki način da svjedoče”, kaže Nermin Šehović, inspektor FUP-a.

Čampara: FUP jedna od opremljenijih agencija

A novo vrijeme donijelo je i nove izazove – tzv. moderni kriminal. Čampara kaže, jedna smo od opremljenijih agencija za borbu protiv novih vidova kriminala, no usavršavanja nikada dosta.

Ključ uspjeha je djelovati preventivno, a ne represivno. I uspostaviti bolju saradnja na relaciji policija – tužilaštvo – sudstvo. Sve dok se ove institucije ne depolitizaraju, i iz njih isključe pojedinci koji misle da su iznad zakona, nema napretka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!