Gahler: Dodik ne bi trebao imati nikakve sumnje da mi stojimo iza naših riječi

Vijesti 16. nov 202109:33 5 komentara

Koordinator Europske pučke stranke (EPP) u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta Michael Gahler smatra da postoji mnogo pitanja koje treba riješiti u Bosni i Hercegovini, ali trenutno je najvažnije i najžurnije ono koje se tiče pokušaja secesije “koju pokušava provesti Milorad Dodik i formirati nešto zasebno što bi izdvojio iz BiH”.

“Naša jasna poruka, ne samo u ime Europske unije, nego i međunarodne zajednice je da se to mora zaustaviti, i da on mora prekinuti takvo ponašanje. Mislim da je bitno da ga se pozove da prekine s takvim potezima i da poništi sve već poduzete korake u smjeru dezintegracije države. Moje mišljenje u ovom slučaju je jasno, a to je da mi kao EU njemu prvo moramo zaprijetiti sankcijama koje će se odraziti direktno na njega i na njegovu svitu, ali također moramo mu dati do znanja da imamo i druge načine na raspolaganju”, kazao je Gahler u razgovoru za Fenu.

Pojasnio je da tu prije svega misli na bonske ovlasti visokog predstavnika, ali također i da već sada “trebamo razmatrati opciju slanja dodatnih trupa u BiH u okviru EUFOR-ove misije Althea,  da mu jasno stavimo do znanja da se ovdje radi o Daytonskom mirovnom sporazumu, da je i misija Althea sastavni dio Daytona i da su bonske ovlasti tu kako bi čuvale Daytonski mirovni sporazum”.

“Gospodin Dodik, dakle, ne bi trebao imati nikakve sumnje da mi stojimo iza naših riječi. U tom smislu, želio bih da EU pošalje još snažniju poruku i uvjeren sam da se visoki predstavnik Christian Schmidt ozbiljno priprema i razmatra koje korake poduzeti”, utvrdio je Gahler u razgovoru za Fenu.

Njemački europarlamentarac nije želio špekulirati o tomu tko bi u novoj vladi u Berlinu mogao preuzeti resor vanjskih poslova, ali ističe da će novi šef diplomacije Njemačke svakako morati obratiti više pozornosti na situaciju u BiH. Ipak, ističe da sprečavanje “najgoreg mogućeg scenarija” u BiH treba biti obveza cijele EU i međunarodne zajednice, a ne bilo koje zemlje pojedinačno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare