Gavran za N1: Poskupljenja će se nastaviti

Vijesti 11. apr 202214:26 > 14:30 0 komentara
N1

Ekonomista Igor Gavran za N1 je komentarisao poskupljenje plina za 21,7%.

“Svakako da će ovo novo poskupljenje plina imati negativne efekte na formiranje cijena i može doprinijeti novim poskupljenjima. Međutim u aktuelnoj situaciji moram reći da je najavljeno poskupljenje ipak mnogo niže nego što su postojale bojazni da može biti i mislim da to dugujemo situaciji da BiH još uvijek nije na listi neprijateljskih zemalja Rusije, pa imamo i dalje osigurano stabilno snabdijevanje”, navodi Gavran.

Vezane vijesti

Kazao je da je u BiH već trebalo doći do pada cijene goriva s obzirom na period pada na svjetskim tržištima, ali se to ovdje još nije dogodilo:

“Kao i uvijek kasnimo i mislim da su zaista potrebne intenzivne akcije inspekcija, kontrola i jednostavno zatvaranje svih onih objekata koji krše pravila, prodaju jeftinije zalihe po višim cijenama, imaju previsoke marže ili na bilo koji način drže nerealno visoke cijene”, kazao je Gavran.

Prognoze za naredni period, kada je riječ o poskupljenjima, nisu optimistične.

“Mislim da će se ta poskupljenja nastaviti sve dotle dok nema reakcija nadležnih vlasti a njih još uvijek nema ili dok nema neke velike stabilizacije na vanjskim tržištima bilo kad je riječ o ratu u Ukrajini ili nekim drugim faktorima ali prije svega izostanak bilo kakve reakcije domaćih vlasti je razlog za pesimizam”, zaključuje Gavran.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!