Gdje dima ima, ima i cigara, i biće ih dok je komplikovanih sistema odlučivanja

Vijesti 24. mar 202219:20 > 19:20 0 komentara

Pušenje je i dalje moguće u zatvorenom javnom prostoru. Današnje usvajanje Zakona o ograničenoj upotrebi duhana u Domu naroda ne predstavlja ništa jer sve se ponovo na usaglašavanje vraća u Predstavnički dom. Ugostitelji poručuju ako slijedimo EU zakon treba biti donešen na nivou države, a ne entiteta.

Prijedlog uz amandmane. Amandmane koje je odbila Vlada Federacije, a o kojima nije raspravljao Predstavnički dom, pa se tekst vraća na usaglašavanje. Gdje dima ima, ima i cigara, i bit će ih i u javnom i u zatvorenom prostoru dok god je komplikovanih sistema odlučivanja.

“Konstatiram da je ovaj Dom sa 40 glasova ZA, sedam suzdržanih i bez glasova PROTIV prihvatio Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u usvojene amandmane”, rekao je Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prijedlog je ranije podržalo četrdeset nevladinih organizacija , a amandmane koji podržavaju dobrobit i očuvanje ugostiteljskog sektora zagovaraju ugostitelji i hotelijeri.

“EU preporučuje donošenje zakona u BiH, ponavljam u BiH, a ne na federalnom nivou, što znači diskriminaciju i nelojalnu konkurenciju Federacije u odnosu na ostali dio”, naveo je Amir Hadži iz Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

I dok veći dio javnosti brine kako i gdje zapaliti cigarete, ionako skupe za veći dio stanovništva u BiH, ispred zgrade federalnog parlamenta u znak protesta o vanrednom usklađivanju penzija za pripadnike OS BiH protestovali su penzioneri.

“Gospodo,  sutra ćete imati armiju svih ovih ako ovakava zakon stavite u usvojena akta, da se pojavi i ekonomista i pravnik i peti i deveti i kaže hoćemo i mi isti uslove kao ovi prije nas, mi se toga bojimo kao penzioneri jer to sve ide iz ove naše kase”, rekao je Meho Redžić, iz Saveza penzionera/umirovljenika u Federaciji BiH.

Manipulacija ljudima

Prijedlog koji je mnoge u parlamentarnoj sali ostavio u nedoumici da li nudi pravedno rješenje ili donosi novu diskriminaciju.

“Da li je to proizvod možda nemoći, da li nesposobnosti, da li namjere, manipulacije ljudima”, rekao je Zvonko Marić, delegat SBB-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Nermin Lapandić, pukovnik OS BiH  naveo je da je trenutno 408 pripadnika koji su u penziji, a za ovu godinu će to koštati 526 hiljada.

“Ovu projekciju smo uradili na sastanku u Mostaru, gdje su bili predstavnici vlade i PIO-a, nakon toga su se povukli i nisu željeli da se ovaj problem rješava”, kazao je.

Za razliku od Zakona o ograničenoj upotrebi duhana, koji ide na novo usaglašavanje, Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH ranije je u Zastupničkom domu prošao jednoglasno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!