“Gdje je Izetbegoviću Erdogan, gdje su prijatelji Čovića, Komšića, Džaferovića?”

Vijesti 11. mar 202110:10 6 komentara
Anadolija

Zakazana sjednica oba Doma Parlamenta BiH, gdje zastupnici i delegati pitaju, a članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju - otkazana je zbog, kako je navedeno, zbog pogoršane epidemiološke situacije. Saša Magazinović, SDP-ov zastupnik u Predstavničkom domu je kazao da sala prima 700 ljudi - te da svi mogu imati mjesto. On je ocijenio da je sjednica otkazana "zbog straha od onoga što ćemo ih pitati i što nemaju odgovore". Magazinović je u Novom danu na N1 uptio niz kritika predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, kazavši da se veći dio njih "balkanizirao". Komentarisao je i (ne)nabavku vakcina - pitavši Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Željka Komšića - gdje su im prijatelji iz drugih zemalja koje često spominju?

“Sve ono što nam savjetuju da treba – ne rade oni sami. Evropljani nam savjetuju da budemo transparentniji – onda potroše desetine miliona bez namjere da kažu kako je potrošen novac, evo za migrantsku krizu. Kažu treba poštovati institucije i odlučivanje u institucijama, onda sazivaju sastanke po kafanama i rezidencijama. Kažu evropske vrijednosti – onda ovdje zastupaju ono što ne bi u svojoj državi”, rekao je Magazinović.

VEZANA VIJEST

“Veći dio Evropljana je balkaniziran. Sve podsjeća na domaće političare. Umjesto da prevaspiraju Dodika, Izetbegovića i Čovića – oni su njih prevaspitali”, kazao je.

Govorio je Magazinović i o ponašanju Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, koja je proteklih dana bila ponovo u žiži javnosti zbog izjava.

“Izetbegović kao predsjednik stranke je najavio da će ona praviti ovakve poteze, skandale. Druga je stvar – u nebrojeno sam je navrata branio kao žanu koja trpi nevjerovatne kritike koje nisu vezane za njen rad. Protiv toga sam. Rezultati, nepostojanje rezultata je nešto od čega je niko ne može braniti. Najveće dostignuće je da se sastaje sa zastupnicima i savjetnicima drugih država, ima problem što ne razumije važnost svoje funkcije”, poručio je.

Magazinović je rekao da je to tako jer je i ona svjesna da su joj “vrata zatvorena”.

“Od nje sam neki dan na papiru dobio jasnu rečenicu da ona nije uradila ništa po pitanju vraćanja ukradenih umjetnina. Šta ona radi, za koga radi – nije mi jasno. Igramo sa igračem manje u Vijeću ministara – to je definitivno”, kazao je gost N1.

PROČITAJTE JOŠ

Komentarišuću nabavku vakcina, isktakao je da odrđenim ljudima odgovara da se one nabavljaju po upitnim cijenama, ne od proizvođača.

“Bojim se da će biti dosta krivične odgovornosti, u situaciji kada su životi ugroženi – kriv je čitav lanac, kao i onih koji ne čine ništa, a hodaju po svijetu i sastaju se”, poručio je.

“Gdje je Izetbegoviću Erdogan? Gdje su Čovićevi prijatelji, Komšićevi, Džaferovićevi? Gdje je ta međunarodna podrška s kojom se svako hvali u određenom trenutku – gdje su prijatelji ove zemlje u svijetu”, pitao je Magazinović.

Na koncu je konstatovao da sudeći prema aktivnostima ključnih lidera BiH – nema ih.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare