Gdje su respiratori iz afere Srebrena malina?

Vijesti 18. jan 202111:26 > 12:28 11 komentara
N1

Rrespiratori, njih 93 od 100 koje je Vlada Federacije BiH nabavila posredstvom malinarske firme Srebrena malina raspoređeno je u zdravstvene ustanove Federacije BiH, potvrđeno je za N1 iz Federalne uprve civilne zaštite. Istovremeno za takozvanu aferu "Respiratori", 4. januara Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević.

“Nakon što su Kantonalna ministartsva zdravstva iskazala potrebe za respiratore koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite za zdravstvene ustanove na području Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni štab civilne zaštite donio je zaključke kojim se rapoređuje 100 (stotinu) invazivnih respiratora. Raspodjela 93 komada je izvršena u skladu sa zahtjevima zdravstvenih ustanova, dok preostali raspoloživi kontingent za koji je također utvrđena raspodjela, zbog perioda praznika i organizacije rada zdravstvenih ustanova još nije isporučen”, izjavila je za N1 Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ.

No, do daljnjeg ti resporatori ne mogu u funkciju jer ih nema ko verifikovati. Ugovor sa firmom Verlab o zakonskoj verifikaciji ventilatora istekao je 26. decembra prošle godine.

“FUCZ je uputila upit Agenciji za javne nabavke o daljnjem definisanju odredbi ugovora. U odgovoru koji smo zaprimili od Agencije za javne nabavke jasno je iskazano da u cilju osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora, te da je potrebno zaključenje novog, nakon provedenog odgovarajućeg postupka”, kaže Alagić.

Trebao bi uslijediti novi postupak javne nabavke – novi tender i izbor laboratorije za mjeriteljstvo.

Sve kompletan postupak ocjene funkcionalnosti respiratora nabavljenih prije gotovo godinu dana i plaćenih novcem građana odugovlači. Za to još niko ne snosi odgovornost.

I imenovani v. d. FUCZ Mustafa Kadribegović nakon suspenzije sada optuženog Fahrudina Solaka se povukao sa ove dužnosti dajući ostavku. Ko je nasljednik i ko će preuzeti kompletan posao sa sumnjivim respiratorima?

“Nakon podnesene ostavke g. Kadribegovića Vlada Federacije BiH je ovlastila Enesa Memića da organizuje sve poslove i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora, dok traje preventivna suspenzija direktora Fahrudina Solaka”, kazala je za N1 pomoćnica direktora FUCZ Sanita Alagić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare