Gender centar RS nije nadležan za Umičevića, ali ima savjet za novinare

Vijesti 24. jan 202216:35 0 komentara
Marinko Umičević (N1)

"Gender centar nema nadležnost da pokreće inicijative za ukidanje statusa ili bilo kog pravnog ili fizičkog lica zbog", odgovorili su iz Gender centra na pitanje da li će išta poduzeti u vezi sa izjava Marinka Umičevića privrednika i senatora u senatu Republike Srpske zbog neprimjerenih riječi upućenih novinarki Kapitala Bojani Ninković.

“Gender centar Republike Srpske osuđuje sve izjave kojima se vrši ili podstiče diskriminacija i nasilje po osnovu pola. Izjave sa uvredljivim i omalovažavujućim sadržajima vrijeđaju osjećanja i dostojanstvo svih. Takve izjave su veoma uznemiravajuće i proizvode osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja građana i građanki, naročito kada su upućene od strane pojedinaca koji obavljaju javne funkcije, ali i svih drugih pojedinaca koji se putem društvenih mreža i sličnih vidova moderne elektronske komunikacije obraćaju široj javnosti”, navodi se u odogovru iz Gender centra novinarki N1 Snežani Mitrović.

Dodaju, da živimo u neizvjesnom i politički veoma turbulentnom vremenu i prostoru, kada je neophodno da svi zajedno promovišemo kulturu dijaloga i pozitivne ljudske vrijednosti.

Mitrović je podsjetila na niz spornih Umičevićevih izjava, poput one da “žene čim prokrvare idu na bolovanje”, preko teza o nabavljanju antibebi pilula u firmi, vezivanju porodiljskog i trudničkog bolovanja itd. Te upitala o osjećanjima žena koje rade u Umičevićevoj kompaniji “Bemi”.

“Upravo iz tih razloga, apelujemo dodatno i na medije da više medijskog prostora daju edukativnim sadržajima, ali i da pruže korektivnu kritiku svaki put kada je nekom ugroženo negovo ili njeno dostojanstvo, bez obzira na to iz kakvog političkog miljea dolaze oni koji izjavljuju ili pišu na neprimjeren način, ali i oni o kojima se neprimjereno govori i piše”, zaključili su iz ove institucije.

Iako je slučaj danima u fokusu medija, izostala je reakcije Gender centra RS, a zanimljivo je da u odgovoru na upit u vezi sa uvredama upućenim novinarki Kapitala, ni u jednom dijelu Gender centar ne pominje ni samog Umičevića, ni Bojanu Ninković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!