Generali i Laste: Dobrovoljačka je politički predmet iza kojeg stoji Beograd

Vijesti 05. maj 202215:02
N1

Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje veterana specijalne policije Lasta organiziralo je pres-konferenciju o temi "Ponovni pokušaj podizanja optužnice za događanja u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992". Evo šta je poručeno.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 10 osoba za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Na počeku današnje konferencije o ovoj temi novinarka Dženana Karup Druško podsjeća na odluku Haškog suda koji je, na osnovu dostavljenih dokaza, odlučio da nema osnova za podizanje optužnice – korak na koji se Tužilaštvo BiH odlučilo nakon 30 godina.

“Dobrovoljačka ulica je od početka politički predmet iza koga stoji Beograd. Njima je Dobrovoljačka ulica potrebna kako bi prikazali da su sve strane u ratu bile iste i da je bio građanski rat. Niti su bile iste, niti je bio građanski rat. To je decidno potvrđeno u presudama Haškog tribuala”, govori ona, podsjećajući da u presudi stoji da se radilo o međunarodnom oružanom sukobu.

“Rat je, prema presudama, bio rasprostranjeni, sistematski, diskriminatorni napad na civilno stanovništvo. Etničko čišćenje je bio cilj, a ne posljedica rata. Cilj vlasti BiH, napadnute sa dvije strane, bio je odbrana i oslobađanje cijele teritorije”, citira ona analizu bivše tužiteljice Haškog tribunala.

Zbog svega navedenog, najavljuje Karup – Druško, bit će napravljena analiza predmeta Tužiteljstva i Suda BiH, koja će, kako kaže, biti uspoređena sa činjenicama i zaključcima iz presuda Haškog tribunala.

“Primjerice, vidjet ćemo da li je ikad Tužilaštvo BiH otvorilo istragu ili utvrđivalo da li je bio genocid u Prijedoru, a kako su to redom tvrdili haški tužitelji. Da li su ikada istraživali paravojne jedinice u BiH koje su počinile stravične zločine?”, navodi ona.

Dodaje kako će zahtjevati da se pokrenu istrage.

Ajnadžić: Da li su se nakon trideset godina pronašli novi dokazi?

Medijima se obratio i bivši general ARBiH Nedžad Ajnadžić, koji ističe da je za branitelje ovo jedna o najvažnijih tema.

“Danas želimo prioritetno upozoriti Sud BiH i VSTV, Ustavni sud BiH, ali i međunarodne organizacije da uvaže stavove Haškog tribunala o događajima u Dobrovoljačkoj, ali i političkim konotacijama u slučaju Dobrovoljačka. Ovo je za branitelje top tema. Poseban razlog da sumnjamo je činjenica da je Tužilaštvo BiH 2012. godine nakon duge i opširne istrage, obustavilo istragu, a imamo i razloga za sumnju da je Tužilaštvo BiH zloupotrijebilo odluku Ustavnog suda da se ponovo otvori predmet o Dobrovoljačkoj. Nema balansiranja odgovornosti i relativizacije zločina i genocida”, poručuje Ajnadžić.

Poziva na istragu o tome da li je došlo do zloupotrebe u postupku podizanja optužnice. Opravdanje za to, navodi on, nisu samo presude Suda u Hagu, nego i presuda britanskog suda kada je po potjernici iz Srbije uhapšen Ejup Ganić zbog događaja u Dobrovoljačkoj, kao i presude suda u Austriji, kada je po potjernici iz Srbije uhapšen general Jovan Divjak, te odluka Tužilaštva BiH o obustavi istrage u slučaju Dobrovoljačka.

Ajnadžić se pita zašto je došlo do ponovnog pokretanja istrage o Dobrovoljačkoj, nakon svih pomenutih presuda, koji su to novi dokazi koji su se pojavili nakon trideset godina, i da li je u pravu bio Haški sud kada je rekao da se radi o politički motiviranom slučaju.

Podsjeća da se dosije Haškog tribunala dugačak 377 stranica u kojem smatra da nema krivične odgovornosti za pojedince koji su se sada našli na optužnici Tužilaštva BiH – zapravo nalazi u Tužilaštvu BiH.

Traže da se i međunarodne institucije uključe u monitoring ovog slučaja.

Poručeno je i da je “sramotno kako Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu o opsadi i tolikom broju ubijene djece u Sarajevu”.

“Osvanu još jedan maj i Dan sjećanja na našu usnulu djecu”

Ukoliko se ona ne pokrene do kraja godine, poručuju, tražit će se i krivična odgovornost rukovodećih i svih nadležnih tužilaca uključenih u progon ratnih zločinaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad