Gitare Bišćanina dio kolekcije entuzijasta i muzičara širom svijeta

Vijesti 10. apr 202120:07 0 komentara

Dinko Abdić po struci je IT tehničar i grafički dizajner. Prije sedam godina počeo se baviti proizvodnjom električnih i bass gitara. Nakon toga pojavila se i potpora i partneri, a gitare njegove kompanije dio su kolekcije entuzijasta i muzičara širom svijeta.

Prvenstveno je to bilo iz potrebe jer je svirao u bendovima, ali kasnije ga znatiželja odvela duboko u proizvodnju električnih i bass gitara. Samoedukacija na internetu i razni forumi pomogli su Dinki Abdiću da mu danas lutijerstvo bude izvor egzistencijalnih prihoda.

“Moja prva gitara nastala je prije osam godina. Naravno, ta gitara je bila užasna, nije bila baš po nekim standardima. Nakon što sam napravio prvu, vidio sam gdje sam pogriješio, pa sam napravio drugu gitaru, na kojoj su bile popravljene sve te stvari”, kazao je Dinko Abdić.

Mahagonij i američki crni orah su vrste drveta koje Dinko najčešće koristi u izradi instrumenata, ali u zadnje vrijeme ovaj tridesetdvogodišnji Bišćanin koristi i domaće vrste oraha, trešnje i javor.

“Manje je bitna vrsta drveta. Mnogo je bitnije u kakvom je ono stanju. Da li je dovoljno suho. Da li je dovoljno čisto, u smislu da nema neke defekte na sebi. Doslovno, instrument možete napraviti od bilo čega. Od bilo koje vrste drveta”, rekao je Abdić.

Abdić je dugo radio sam, a onda je njegov rad prepoznala fondacija Mozaik sa kojom je sklopio partnerstvo, tako da ubuduće osim izrade gitara po narudži planiraju i mini industrijsku proizvodnju stvorivši firmu “D.A. Vinci Guitars”.

“Do sada smo izradili preko 40 instrumenata. U ovih zadnjih sedam do osam godina smo napravili nekih šest svojih modela gitara. I te gitare su već ljudi počeli prepoznavati kao naše. Oblik i izgleda je najbolja crta u našim gitarama”, istaknuo je Abdić.

Svaka roba ima svog kupca

Mladi Bišćanin i Mozaik zajedno sarađuju sa mnogim kompanijama širom BiH kako bi izradili gitare made in BiH. Ali na tom ne staju.

“U zadnjih četiri pet mjeseci radili smo na dizajniranju i proizvodnji svog harvdera za gitaru. To do sada u BiH niko nije napravio barem koliko ja znam. Ne barem na većoj skali da dostupno bude drugim ljudima”, rekao je Abdić.

Gitare proizvedene u BiH dostupne su širom svijeta. Kupci D.A. Vinci-ja najčešće su entuzijasti i zaljubljenici u muziku koji imaju svoje privatne kolekcije.

“Do sada je najviše gitara otišlo u ove naše najbliže zemlje. Austrija, Njemačka i Hrvatska. Zatim Belgija, čak i Australija, a stalno dobijamo upute iz cijelog svijeta, čak evo i iz Amerike dobijamo upite za naše instrumente”, kazao je.

Perspektivni i inspirativni Bišćanin poručuje svim mladim ljudima da se prvo pozabave sami sobom i pronađu ono što ih ispunjava u životu. Jer svaka roba ima svog kupca, a nema ljepšeg osjećaja nego zaraditi sam svoj kruh, zaključuje Dinko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!