Gjenero: Dvojica štetočina sa hrvatske strane

Novi dan 04. feb 202209:18 > 14:29 0 komentara

Davor Gjenero, politolog i analitičar iz Hrvatske, u razgovoru za N1 osudio je lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog govora u NSRS. Kazao je kako Čović radi za ruske interese, a protiv euroatlanstkog puta Bosne i Hercegovine.

N1: Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u četvrtak u razgovoru za RTL da Milorad Dodik nije jedini problem u Bosni i Hercegovini i upozorio da bi koncept “unitarne BiH” koji zagovaraju, kako kaže, bošnjačke stranke odveo zemlju u sunovrat”. Ništa novo od Dragana Čovića?

Nažalost. Moram priznati da sam se iskreno nadao ozbiljnom napretku nakon razgovora između Izetbegovića i Plenkovića u Dubroviku. Tada se razgovaralo pored izmjena Izbornog zakona i o ključnoj temi, o sačuvanju teritorijalnog integriteta BiH i njenog euroatlantskog puta. Sa hrvatske strane imate dvojcu štetotočina, a jedan od njih je Dragan Čović. On je u Banjaluci ponovio ono što je napravio, ako se dobro sjećam, 29. novembra u Domu naroda kada je glasao za prijedlog srpskih poslanika o povlačenju “Inzkovog zakona” o zabrani negiranja genocida.

Vi ste tada rekali kako Čović provocira. Da li je on u NSRS “ponovo provocirao”?

Čović se u NSRS obraćao Sarajevu. Tačno je ono što je rekao da Dodik nije jedini problem, ali jeste politika koju predstavlja tj. uplitanje Rusije na ove prostore. Čović svojom politikom podrivanja NATO i EU puta Bosne i Hercegovine i stalnim zatezanjem odnosa između Hrvata i Bošnjaka ozbiljno se “preporučuje” američkoj administraciji da mu uvede sankcije i tako se pridruži svome prijatelju Dodiku.

Vaš komentar na govor lidera HDZ-a u NSRS?

Nevjerovatna je Čovićeva sinoćnja izjava kako mu je govor izvađen iz konteksta. Njegov kontekst je upravo bio to što se pojavio u NSRS.

Partnerstvo Čovića i Dodika. Gdje je tu Rusija?

Čović sistemski otvara vrata Rusiji, a Moskvi odgovaraju sukobi. Kao što Rusija zadržava zamrznuti konflikt na Kosovu slično radi i u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući nesposobnoj Trumpovoj administraciji, Rusija je polako ušla na prostor entiteta Republika Srpska. Znači, lider bh. Hrvata sistemski šteti euroatlantskom putu Bosne i Hercegovini, a u korist zlog patuljka iz Kremlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!