Glasovi se još broje – provjerili smo kako stoje stvari u kantonima

Glasovi se još uvijek broje. Centralna izborna komisija posljednje rezultate objavila je u 15 sati. Bez promjena na državnom vrhu- od članova Predsjedništva BiH,preko državnog do entitetskih parlamenata. U većini kantona do sada je obrađeno oko 95% glasova. I evo kako stoje stvari.

U Unsko-sanskom kantonu tijesna je borba između SDA i NES-a, SDA je u prednosti tek oko 1% glasova, a u skupštinu ovog kantona ulaze i SDP, POMAK, DF; NIP, Laburisti BiH, SBiH/SPU BIH i NS.

N1

U Posavskom kantonu HDZ BiH odnio je ubjedljivu pobjedu sa više od 53% osvojenih glasova, a stranke koje ulaze u vlast u ovom kantonu su još i SDA, HDZ 90, SDP, Hrvatska republikanska stranka, nezavisni i PDA.

N1

U Tuzlanskom kantonu najviše mandata imati će SDA, a potom SDP, DF, PDA, ali i SBIH, NIP, SDBIH Zeleni pokret i NS.

N1

U Zeničko-dobojskom kantonu obrađeno je tek oko 87% glasova. Sudeći po njima, SDA je i tu osvojila ubjedljivo najviše glasova, na drugom mjestu sa više od duplo manje glasova je SDP, a potom slijede Inicijativa Fuad Kasumović, DF, NIP, HDZ BiH i stranke okupljenje oko ove stranke, NES, SBB i NS.

N1

Za Bosansko-podrinjski kanton ovo su finalni rezultati, dakle sa 100% prebrojanih glasova, dakle, u skupštinu ovog kantona definitivno ulaze SDA, NIP, Novi početak, SDP, SBiH, Nova politička inicijativa i NES, a izborni prag su prešli i Nezavisna građanska lista, BNS, BH. demokrati Džebrail Bajramović, Liberalna stranka i DF i SBB.

N1

U Srednjobosanskom kantonu najviše glasova osvojili su SDA i HDZ BiH, a u skupštini ovog kantona mandate su osvojili i SDP, NIP; DF i HDZ 1990.

N1

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu ubjedljivu pobjedu odnijela je HDZ BiH i stranke okupljene oko HDZ-a, a mandate su osvojili i SDA, HDZ 90, SDP, Hrvatska republikanska stranka, DF, NES i NIP.

N1

U Zapadno-hercegovačkom kantonu također je prebrojano većina glasova. I tu je jasna pobjeda HDZ-a BiH sa više od 63% osvojenih glasova, a u skupštinu ulaze i HDZ 90, HRS, HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP HB i BiH.

N1

U Kantonu Sarajevo borba je između NIP-a i SDA, za sada je mala razlika u postocima, tek nekih 0,10% razlike, a onda ih po osvojenim glasovima prate SDP, SBIH, NS, DF, Za nove generacije i NES.

N1

U Kantonu 10 borba je između HNP koji ima 17.90% osvojenih glasova, i HDZ BiH koji ima 17,78% glasova. No u stopu ih prati i HDZ 90 sa više od 16%, a mandate u Kantonu 10 dobili su i Hrvatska nezavisna lista, SNSD, SDA, SDP, Srpska sloga, Srpsko jedinstvo i HRS.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad