Godina dana od zabrane negiranja genocida u Srebrenici: Do sada bez optužnica

Vijesti 22. jul 202214:19 > 15:57 0 komentara
F.Z./N1

Godina dana je otkako je Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojom je zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici. S obzirom na to da je negiranje genocida krivično djelo, iz Tužilaštva BiH je BIRN-u saopćeno da je podneseno više od 50 krivičnih prijava, ali niti jedna do sada nije rezultirala optužnicom.

Prvu prijavu za negiranje genocida u Srebrenici podnio je bivši čelnik te opštine Ćamil Duraković, krajem jula 2021. godine i to protiv novinara RTRS-a.

Duraković napisao prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada krajem augusta 2021. IGK podnio je  krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv člana Predsjednštva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.

Zatim, 15. 10. 2021. IGK je podnio Tužiteljstvu BiH krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog, kako tvrde, pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta BiH. Krivična prijava je 10. 11. 2021. podignuta i protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića.

Glavni inspektor Federalne uprave policije Ibro Bešlija iz Sarajeva početkom septembra 2021. godine podnio je krivičnu prijavu protiv Radovana Kovačević, portparola SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Tužilaštvu BiH zbog negiranja genocida u Srebrenici u programu FTV-a.

Krivična prijava protiv Konačevića je odbačena što je poslije prokomentarisala i Munira Subašić, predsjednica Majke enklave Srebrenica i Žepa.

“Danas mi Bošnjaci koji smo najveće žrtve genocida i rata, hapse se naši sinovi jer Tužilaštvo BiH ima projekat mir, mir, mir niko nije kriv”, istakla je Subašić sredinom jula.

“Ja kad bih dozvolila bila bih srpska Munira: Naša politika gleda samo sebe”

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka za BIRN je rekao kako je Tužilaštvo BiH u većini predmeta o kojim je zaprimilo prijavu preduzelo istražne radnje, naložilo policijskim agencijama prikupljanje dokaza, poput videosnimaka emisija “u kojim su izgovorene neke neželjene riječi”.

“Međutim nakon toga još uvijek nismo došli u fazu da smo stekli utisak da su zadovoljeni ama baš svi elementi bića krivičnog djela na način da bi to mogao sud osuditi, odnosno donijeti odluku o nečijoj krivici”, navodi Čavka.

Majke Srebenice su podsjetile da je nakon odluke Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, Narodna skupština RS donijela je odluku da se njegove odluke ne provode u entitetu RS što je potom Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim, što je za Majke Srebrenice pokazatelj da sada Tužilaštvo BiH mora dati konačnu riječ o svim prijavama koje konačno moraju biti proceusirane.

“Negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca, koja se danas naziva Revidirana strategija,  navele su Majke Srebrenice.

Majke Srebrenice: Nema razlike između negatora i zločinaca

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!